Котленска овца

1

Предстой първото Общо събрание на АРКПО – гр.Котел.

Поканват се всички членове на Сдружението “Асоциация за развитие на Котленската порода овце” – АРКПО – гр. Котел  и симпатизанти да присъстват на събранието, което ще се проведе на 21.03.2019 г в гр. Котел от 10,30 ч в залата на Община Котел

Описание на Котленска овца

Породата е представител на овцете от типа Цакел. Създадена, чрез народна селекция в планински и полупланински райони на Котленска планина и прилежащите територии, при условия на сезонна миграция с център на летуването край град Котел и предимно пасищно отглеждане.

Овцете са сравнително дребни – живото тегло на овцете майки е 40 кг, а на кочовете до 50 кг. Главата е малка, нежна и слабо зарунена. Тялото е компактно, добре зарунено, включително и корема. Краката са правилно поставени, със сравнително тънки, но здрави кости и копита. Опашката е тънка, къса и почти достига до  скакателната ставка. Ушите са къси и заострени, подвижни и често насочени назад при стресова ситуация за животните.

Млечността е 70-80 литра за лактационен период и 30-40 литра за доен период.

Вълната е груба, смесена, с дълги осилести, преходни и къси пухови влакна. Дължината и достига до 14-18 см. Средният вълнодобив на овцете майки е 1,8-2,0 кг, а при кочовете 3,0 – 3,5 кг. Рандеманът на вълната, е 65,35%, а количеството на чистото влакно е  2,088 кг. Използвана е за изработката на Котленски килими.

Руното при повечето овце е полуотворено, бяло или пигментирано (едноцветно или на петна) във всички вариации от рижо, сиво-кафяво до черно. При Котленската овца се срещат трицветни (наподобяващо оцветяването при мъжкия муфлон) – бяло, червенокафяво и черно или двуцвутни във всички цветови комбинации животни (бяло и рижо казълеста овца, бяло и жълто, черно и рижо и др.). Някои индивиди имат рисунък на главата (червено-кафяво или светлосиво-кафяво на черен фон).

 При тези екземпляри ушите са светли – бяло-кремави от вътрешната страна и черни от външната (каквито са при мъжкият муфлон). Краката са черни от пред и рижи отзад. Тази разцветка е сравнително рядко срещана и характерна за животни от района на Котел.

Котленската овца е застрашена от изчезване.
Селекционната работа по възстановяването и консолидирането на породата, се извършва от „Асоциацията за развъждане на Котленска порода овце” – АРКПО гр. Котел, с председател – д-р Христо Караджов.

 

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук