Съюзът на овцевъдите продължава с исканията си

1

Гръцките животновъди при всички случаи са по-кибритлии от нашите, но когато трябва, навеждат главите и застават в редиците. И то всички. Всички имат работа, но отиват с тракторите, когато им се нарушат интересите. Освен това в структурата на животновъдните организации има и обединяваща „шапка”, в която членуват всички животновъдни организации. Гръцките колеги ни предоставиха протокол от събранието им, интересно е да се запознаем с него.

Председателя на Съвета на директорите Г-н Панайотис информира членовете по текущите въпроси, свързани с животновъдството и за направени от тях предложения:

За кризата в сектора на млякото (овче, козе и краве мляко). Президентът представи критичната ситуация в сектор овцевъдството и козевъдството, и за неприемливото намаляване на цените на млякото. Към това трябва да се добави и закъсняването с плащанията. В резултат на това, много животновъди в отчаянието си продават стадата си. Същото положение преобладава и при кравите, в резултат на падането на цените и при кравето мляко, някъде и под  35 цента за килограм, докато в ЕС цените се увеличават.

За незаконния внос и “погърчването” на животинските продукти и огромната финансова загуба, понесена от овцевъдите и козевъдите от “гръкизирането” на вносното, основно овче мляко, и мерките за справяне с тях.

За кредитите на земеделските стопани, които са напълно неспособни да изпълнят задълженията синито пък и за регулаторните програми, където могат да бъдат интегрирани.

Председателят представи на членовете на съюза, конкретно предложение за регулиране на дълговете на фермерите, с цел да се спаси животновъдството и да се сложи край на пълното отчаяние, в което сега са хиляди гръцки животновъди.

За текущото развитие по отношение на създаването на Национална междупрофесионална организация на Feta (EDF) и създаването на Национална организация за животновъдство – по отношение на селекцията и развъждането.

Присъстващите бяха също запознати с изпълнението на програмата „Запознайте се с агнешкото“, финансирана от Европейския съюз, за насърчаване на качеството на европейското овче месо.

Също така се говори за новата Европейска програма, за насърчаване на консумацията на козе месо  в Гърция, Германия и Швеция, озаглавена “Подписана от природата”.

Съветът на директорите,  реши единодушно:

  1. Да се подготви конкретно и всеобхватно предложение за създаването на междупрофесионални или други органи за подкрепа и насърчаване и на други гръцки сирена.
  2. Одобрява предложението на президента, относно заемите в животновъдство и реши да изпрати нова молба до държавата, която накратко ще включва:
  • Специален закон, регламентиращ заемите за животните във всички банки (включващи 110 000 ферми), защото те вече не могат да изпълняват задълженията си .
  • Заличаването на всички лихви, разсрочване на изплащането в срок за 20 години при ниски лихвени проценти. Това е необходимо за да продължи производството на ценните за страната животински продукти (месо, мляко и др.).

Съвет на директорите реши да изпрати това предложение до всички страни- Министър Председателя, председателя на Парламента и всички членове.

  1. Мерките, предприети от правителството за справяне с безвъзвратността на селскостопанските субсидии, бяха приветствани, но са необходими мерки за намаляване на високите разходи за производство и за справяне с незаконното „погърчване“ на вносни продукти от животински произход (например мляко, млечни продукти, месо, мед
  2. Призовава правителството да се справи пряко с вредите за добитъка, инфраструктурата и храненето на животни на остров Крит, поради неотдавнашните неблагоприятни метеорологични условия, както и високата цена на транспортирането на доставки и продукти за острова ”.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук