Рога и копита: Ние коментираме вашите коментари

6

Както и предполагахме, съвсем нормално за днешния ден, всичко свързано с цената на млякото и агнешкото да е актуално и коментирано от всички. Двете кампании идват и по всичко личи, че не сме готови за тях. Думи, като “нашето е най-хубаво” – вече не вървят. Правилата на пазара са в пълна сила, така че, трябва да се съобразяваме с тях.

Бихме искали да се опитаме да коментираме част от получените коментари, за да навлезем по-„надълбоко” в тези две кампании, от които зависи настоящето на овцевъдството.

Винаги сме повтаряли, че трябва да направим бъдещето да е днес. Бляскаво бъдеще, след 20 години, какво ще ни стопли.
Започваме по реда на коментарите – без избирателност и промяна в изказванията.


Коментарите са за статията:      На пазар в Атина

Emilian Stoynov  Добър и полезен репортаж.
От него следва, че изразът с който започнахте “Селскостопанската продукция не е въпрос само на производство, по-големият въпрос е как да я продадеш и за колко”, трябва да се промени така: “Най-важното е да произведем продукция, чиято пазарна цена да ни удовлетворява”.
Все още не виждам анализ на организацията на производството и на търсене на решения за повишаване на конкурентността на българската продукция. Много резерви има в организацията на животновъдството у нас, които дори не се обсъждат. Затова са научните институти – за да направят анализ и да предложат решения, а асоциациите да настояват за законодателни промени на база на тези проучвания и т.н.

Овце и кози: на първите две изречения – нашето и това на г-н Стоянов няма да се спираме. И в двете има игра на думи, но и в двете значението е фермера да остане доволен от полученото възнаграждение за своя труд. Много важни, обаче са следващите изречения. Наистина институтите напоследък мълчат по тези въпроси. Предполагаме, че някои от тях имат предложения по тези въпроси, но не сме запознати. По организацията на производството – бихме допълнили по организацията на реализиране на продукцията. Няколко пъти сме писали, какво правят овцевъдите в някои страни. Унгарците си имат депа, в които се събират агнетата за продажба. Румънците също ги използват това /макар и малко/. Дано създадените организации на производителите от НОКА покажат правилния път.


Milcho Mitev – Браво!Ами г Михайлов колко мил. бр. са им овцете на гърците колко са нашите? Миналата година ходиха в Румъния да си купуват агнета, тази година да се юрнат да купуват от Гърция.
Знаете ли че тази година млякото не ни го искат а там.където ще го вземат ще е на 1 20 ? Отиваме към затриване г. Михайлов.

Овце и кози: гърците са сериозни производители на овцевъдна продукция. Мисля, че са на четвърто място по брой отглеждани овце в Европа – около осем милиона имат и на първо по броя на козите – близо 2.5 милиона. Те са един сериозен играч, който ние винаги сме ги подценявали.
Румънците също имат около осем милиона овце и там себестойността е ниска, защото имат много пасища и използват малко наемна ръка.
Именно затова пишем това предварително, за да се вземат някакви мерки, ако може за да спре движението на агнешко в багажниците от тези държави. Предполагаме, че БАБХ няма да остане безразлична, имайки в предвид ветеринарната обстановка в страната ни.
Проблема с млякото не е от тази година. Просто се закъсня с дискусията по този въпрос. Писахме доста материали по отношение сагата – овче мляко. Лошото е, че миналата година цената на овчето мляко намаля тотално в Европа. Скоро публикувахме за Сардиния – цена от 60-70 цента и то става дума за огромни количества мляко – 300 000 т, как да правим сравнение с тези 30 000 т, които дават нашите овцевъди.
В Гърция миналата година също паднаха драстично изкупните цени, но все пак се получи една средна цена от над 75 цента. Досега обаче все още никъде няма предложение от овцевъдите за цена. Обратното да – ще дадат 1.20лв, както казвате вие.
Не лошо да прочетете още веднъж статиите за Сардиния. 


Тошко Кръстев Браво нашите са по хубави

Овце и кози Ние също защитаваме тази теза. Но тя си е наш патент  за всичко наше да казваме, че е най-хубаво. Трябва да сме честни, че и другите имат  хубави неща. Те вървят и по-напред, по отношение на породния състав. Ние имаме ли породна структора на стадата, какво ще кажете.
Определено предпочитаме в тавата ни да има българско агне.


Христо ХристовАБЕ АБДАЛ ПРИ ЦЕНА ОТ 0.75СТ. ЗА КИЛОГРАМ ФУРАЖ НА КОЛКО ДА ГО ПРОДАВАШ. Я ГО ОТГЛЕДАЙ ТИ И АЗ ЩА ГО КУПЯ ОТ ТЕБ НА 6 ЛВ.

Овце и кози: (абдал -простак, глупак, ахмак, балама, будала, серсем, зяпльо, хапльо, бунак, дурак)  –  С книгата „Бай Ганьо“ от 1895 г. Алеко Константинов се изправя пред сложните икономически и социалнопсихологически въпроси на своето време – пътят на България и целта на нейното развитие, мястото ѝ сред другите страни, съдбата на националните добродетели, морал, бит, нрави.

След първия коментар на г-н Христов, получихме и втори, че е продал агнетата си на 7 лева а яретата на 5-6 лева. Препоръчваме му да прочете статията ни:

След Сардиния, дойде реда и на Месения


Иван Илиев Работил съм 8 години в Кипър,в най големия месокомбинат.Агнешкото и ярешкото никога не е падало под 6 евро кг.Друг е въпросът че кипърци искат агне 7-13 кг изчистено.Купуват и по големи но насечени за суфла.

Овце и кози г-н Илиев, само не ни обвинявайте в „агнешка конспирация”. Табелките с цените не сме ги слагали ние. В репортажа пояснихме, че това са цени в големите Хали на Атина. В останалите магазини цената достига и до седем евро за килограм. Агнетата, които виждате на ченгела, са в категорията за която говорите. Имаше на други щандове по-едри агнета от породата Ил дьо Франс и там цената беше твърдо шест евро.


Даниел Халхулов: Г-н Михайлов е далече от реалността в България пък и какво друго може да направи освен да публикува какво било някъде си агнешкото . Разликата между Гърция и Румъния и България е много голяма огромна . В България преди 30 години имаше много повече овце явно условията са били по подходящи за овцевъдство

Овце и кози и друг път сме спорили с г-н Халхулов. Това което правим е да ви дадем информация или с други думи „казвам ти дъще сещай се снахо”. Съвсем не сме далече от реалностите. Това  са етикетите в Халите. Това е камбана, ако не искате и вашето агнешко да бъде продавано на тези цени. Последните реални неща получихме от гръцки овцевъд, редовен наш читател Theofilos Teo Gonidis: – Deneska trgovcite kupuvat agneskoto 1.8 ziva mera


Димитър Ганчев –  Имат хората производство и най важното самият стопанин фермер излиза на пазар и излага на щанда продукцията си поставя цени изгодни за него и крайният потребител и така развиват тяхната икономика няма посредници, разни тарикати от ромският етнос като дойде почва с чалъми и измама. Едно се договорил за цена, после друго става, в килограмите гледа да те измами и така е при нас. Кланицата работи с тях и накрая губи производителя и потребителя така че много имаме да се учим от нашите съседи. Как се произвежда и продават собственият си продукт от фермата до кухнята на потребителя.  Нека се замислят нашите управници как да имаме наши стоки и продукти със родни съставки мляко, месо и зеленчуци и други продукти. Народа да се храни с качествени продукти на цени изгодни и за производителя и потребителя

Овце и кози след такова изказване, можем само да кажем едно голямо БРАВО. Това, което ни казахте, сме искали да го кажем много отдавна. Дори материала за месото стой още в папките. Така стана по-добре. Да се чуе от един животновъд.

 Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. ГЪРЦИТЕ ВЗЕМАТ ПО 100ЕВРО СУБСИДИЯ НА ОВЦА.НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ МНОГО АГНЕТАТА.ПЕЧЕЛЯТВ ОТ МКЯКО.

  2. При 100 евра, ни млеко ни јагне нема да ме интересира
    100 овци х 100€ = 10.000 €
    Само живи нека са 🙂

  3. Михаил Михайлов не прочетох нищо за млякото или по точно тригодишният срив на цената и нарастващите разходи. Нека хората разберат ясно че има две направления мляко и месо и не трябва да ги смесваме. Както много пъти писах отворете си очите журналистите за проблемите в сектор мляко. От вас освен информация очакваме и разследвания. Защо всички мълчите какви ги върши Караколев с подкрепата очевидно на някой от власт имащите. Не бъдете мазачи на филии бъдете истински журналисти!!!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук