Старта за мини мандрите е даден – Указания

До тук всичко е ОК, както напоследък казваме, за нещо което харесваме или одобряваме. Под „натиска” на браншовиците /така се и прави/ и най-вече на НОКА, първото и искане за подпомагане изграждането на мини мандри, вече е факт. Управляващите си свършиха работата и сега вече остава да „нарежат” баницата.
„Борбата” за „парчето” вече е започнала.
Имаме нотификация, имаме решение на УС на ДФЗ, имаме и Указания за прилагане на схема за държавна помощ  „Инвестиция за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка от сурово мляко за 2019 г. Върху десет страници са дадени Указанията, които трябва да се изпълнят за да се попълнят необходимите документи.
За да стане това обаче, потенциалните кандидати  трябва да се запознаят с Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
Следва Наредба 3 за поддържане регистъра на земеделските стопани. Разбира се и Наредба 26 и вписването им съгласно чл.39 на тази Наредба.
Идва ЗВМД по които трябва да са регистрирани по чл.137.
Регламент ЕС 702/2014- да отговаря на дефиницията за малки и средни предприятия. Закона за храните също трябва да се прочете-иска се регистрация по чл.12 от този Закон.

Сигурно сме пропуснали някоя Наредба или Регламент, но и тези са достатъчни.

Попълването на документите също не е лесна процедура. Общите документи за кандидатстване са 11 на брой според Указанията. Към тях се прибавят още шест документа за предоставяне на помощта.

Самата помощ на първия транш е 1млн. лева което означава, че ще може да се помогне на не повече от 16-17 малки предприятия.

Какъв ще е резултата, времето ще покаже. Важното е, че бранша спечели една малка „битка”, за даде развитие на Наредба 26, която на практика по различни причини бавно набираше „скорост”„боксуваше”. За да бъдем и докрай реални /някои наши читатели ни обвиняват, че не живеем в реалния свят/ не само Наредбата бе виновна за това. Трябва да прибавим и нежеланието на фермерите да я изпълняват.

Пожелаваме на фермери, кандидатстващи за тази помощ успех. Не се плашете от написаното. Това е реалността. Българският фермер е упорит и ще се справи с тази купчина от бумащина и изисквания. Забравихме да кажем, че също ще се изисква и “педигре” на всеки кандидат. Разбира се, че това е шега.
Успех

pedigree [´pedi¸gri:]
1. родословие, генеалогия, родословно дърво;
2. произход, етимология;
3. породист, расов, чистокръвен (за животно).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук