На пазар в Атина

9

От Атина, специално за читателите на Овцевъд & Козевъд и Govedovad.com!: Михаил Михайлов

Селскостопанската продукция не е въпрос само на производство, по-големия въпрос е как да я продадеш и за колко. Имахме възможност през последните дни да се разходим из пазарите и магазините на Атина,  и  споделихме нашите впечатления.

На първо място кафето. Всъщност цената на кафето. В нормални кафета, дори и със сервитьор, може да пиете от любимата напитка на цени от 0.90 евро за елинико кафе. Следва еспресо кафе, във всичките му разновидности, от 1.1 евро до 1.5. Има и пик час, когато еспресото е 0.8 цента.

В четвъртък, в един от най-представителните квартали на Атина – Глифада, се организират два кооперативни пазара – единия за биологични продукти, другия за нормални. Пазарите са на различни места. Интересен е пазара, където се продава всичко. Рибата се продава на открито, директно от сергията. До към 14 часа цените са високи, но след това падат наполовина. Всъщност цените на почти всички зеленчуци са малко по-високи отколкото у нас. Но има и по-ниски. Например домати, и то хубави домати, могат да се намерят под едно евро. Огромни кестени по 2 евро,  яйца по 15 цента, марули по 70 цента.

За нас обаче е важен пазара за месо и риба. Посетихме градските Хали близо до Омония. Култовия квартал отпреди 15-20, откъдето са стартирали много наши емигранти. Тесни улици, магазинчета до магазинчета, има и полиция и се спазват всички правила за движение по улиците. Местата на нашите сънародници в Омония вече са заети от мигрантите, а нашите са тръгнали по стълбицата нагоре.

Влизаме в Халите. Отвсякъде висят заклани животни, въртят се ножове и триони и се прави всичко възможно да се привлече клиента. На пазара за месо нямаше кой знае колко клиенти. Тълпите бяха в рибната секция. Рибните деликатеси, към които попадат скариди, калмари, раци, миди, змиорки и още куп подобни, вървяха от 10 евро нагоре. Прескъпите у нас Лаврак и Ципора можеш да купиш дори за 4.5 евро. Доста скъпичък бе големия шаран – по 7-8 евро килограма.

Връщаме се в секцията за месата. Стартират с пилетата. Крилцата са под 1 евро, а и другите части, също бяха на наши цени. Телешкото държи твърда цена над 7 евро- без кост. Говеждото е около 5 евро. Месо от месодайните породи отива нагоре. Охладено месо от Лимузин, внос от Полша е вече 12-14 евро. Имаше и телешко над 30 евро. По принцип старите млечни крави в Гърция не се вземат от кланиците. Много често се оставят да умрат. Свинското също е наши цени. Пържола, вратна с кокал 2.99 евро килограма. Свински крака избелени – 3 евро кг. Черен дроб-3 евро. Така търсените свински уши в България не присъстваха на пазара.

Трупното агнешко е от цена 3.99 до 4.99 евро. След 13 часа всичкото беше по 4 евро килограма. Агнета каквито искате – от местни породи, от месодайни и разбира се ярета. Те са на същата цена като агнетата. Продаваше се и шилешко, което беше на цена от 3 евро кг.

От халите влязохме в големия супермаркет, който се намираше  до тях. Заешкото беше твърдо над 7 евро. Маслото наши цени. Прясното мляко над 1 евро до 2. Най-често срещана цена 1.5-1.7 евро кг. То няма и друг начин. При изкупна цена от 40 цента за кг, цената на  обработеното мляко винаги е над едно евро.
Млякото 7 – дни, което си бяха издействали говедовъдите почти не се среща. През първите пет дни цената му е между 80 и 90 цента, и следващите два дни около 60 цента. Ясно е, че големи количества не са се продали и това упражнение на фермерите е минало в историята.
Козето мляко се движи от 2.20-2.50- евро. Толкова е и овчето. Биологичното мляко е малко над нормалното от 2-2.40 евро.
Сиренето фета е твърдо над 10 евро кг. Има други сирена от порядъка на 7-10 евро. Кашкавала от различните марки, средно е 11-11евро. Деликатесните кашкавали стигат и до 20 евро.

Т.н продукти от растителен произход не видяхме, може би вече са отишли в историята. В момента гърците се гласят да открият великденските пости в понеделник. Купува се халва, крем от гроздов сок, нещо като лютеницата, но далеко от нашата прекрасна такава.
Също се прави и на щандовете на биологичните храни. Хората ги правят на централните спирки на метрото. Обикновено има над 50 щанда, в които се продава всичко. И накрая. Без значение, какво и колко ще си купиш, получаваш касова бележка. Няма ги нашите игри на дребно. Тук бият яко през ръцете. Най-напред отнемане разрешението за продажба няколко месеца, а втория път завинаги. Разбира се, има и солена глоба.

Като заключение може да се каже, че яйцето по отношение реализацията на агнетата няма да с излюпи в Гърция. Агнета и козлета, колкото искаш и то на атрактивни цени. Дори може да стане така,че да се подбият цените на нашите агнета в покрай граничните райони.

И още нещо интересно. Учениците тук спортуват. Спортните центрове са пълни от 9 сутринта до 9 вечерта. Говорим за пет шест игрища в един комплекс. Спортовите са ясни – баскетбол, волейбол и футбол.

От Атина, специално за читателите на Овцевъд & Козевъд и Govedovad.com!: Михаил Михайлов

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд и Govedovad.com!

9 КОМЕНТАРИ

 1. Добър и полезен репортаж.
  От него следва, че изразът с който започнахте “Селскостопанската продукция не е въпрос само на производство, по-големият въпрос е как да я продадеш и за колко”, трябва да се промени така: “Най-важното е да произведем продукция, чиято пазарна цена да ни удовлетворява”.
  Все още не виждам анализ на организацията на производството и на търсене на решения за повишаване на конкурентността на българската продукция. Много резерви има в организацията на животновъдството у нас, които дори не се обсъждат. Затова са научните институти – за да направят анализ и да предложат решения, а асоциациите да настояват за законодателни промени на база на тези проучвания и т.н.

 2. Браво!
  Ами г Михайлов колко мил . бр. са им овцете на гърците колко са нашите?
  Миналата година ходиха в Румъния да си копуват агнета тази година да се юрнат да копуват от Гърция.
  Знаете ли че тази година
  млякото не ни го искат а там.където ще го вземат ще е на 1 20 ?
  Отиваме към затриване г. Михайлов.

 3. Е това е Гърция не е гербербойколандия боклуци съсипаха държавата и средният и малък бизнес време е да ги накажем

 4. АБЕ АБДАЛ ПРИ ЦЕНА ОТ 0.75СТ. ЗА КИЛОГРАМ ФУРАЖ НА КОЛКО ДА ГО ПРОДАВАШ. Я ГО ОТГЛЕДАЙ ТИ И АЗ ЩА ГО КУПЯ ОТ ТЕБ НА 6 ЛВ.

 5. Работил съм 8 години в Кипър,в най големия месокомбинат.Агнешкото и ярешкото никога не е падало под 6 евро кг.Друг е въпросът че кипърци искат агне 7-13 кг изчистено.Купуват и по големи но насечени за суфла.

 6. Ако управляваше кака ти Курнелия сигурно агнешкото щеше да струва 1 лев А?

 7. Г-н Михайлов е далече от реалността в България пък и какво друго може да направи освен да публикува какво било някъде си агнешкото . Разликата между гърция румъния и България е много голяма огромна . В България преди 30 години имаше много повече овце явно условията са били по подходящи за овцевъдство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук