Овцете са мъченици

Статията е написана, след като сме запознали с виждането за овцете на групите работещи в защита на животните, вегетарианците и набиращите мощ вегани.

Повечето хора споделят погрешното схващане, че стригането на овце е необходимо, защото в противен случай животните страдат от твърде много вълна. Това, че причината за това прекомерно нарастване на вълната е човекът, никой не говори. Никой не казва, колко им е трудно на овцете да носят това тежко руно и за мъките които преживяват по време на стрижбата.

 Въпреки, че овцете са интелигентни и разумни същества, и много хора купуват вълнени дрехи, без да се замислят, че така допринасят за страданията на тези чувствителни животни. Поглед зад кулисите на производството на вълна разкрива, че конвенционалното овцевъдство и стригането, са най-честите мъчения за овце.

Учени от  Великобритания са използвали упражнения за разпознаване на лица, за да докажат, че овцете могат да запомнят повече от 50 лица на „колежките си” си и дори лицата на познати хора. Те помнят лицата дори 2 години след началото на експеримента! Проучването показва също, че овцете имат чувства и реагират на околната среда, по същия начин като хората.

Овцете са общителни и игриви

Овцете имат сложен социален живот и атрофират, когато са изолирани. В природата те прекарват целия си живот в стадото. От една страна, те са срамежливи, от друга страна са игриви и любопитни. Подобно на кучетата, овцете махат опашки, когато се радват. В стадата, агнетата са сякаш в детска градина. Децата /агнетата/ се преследват едно друго и игриво се бият помежду си. Овцата майки никога не изпускат децата си от очи и ги призовават, ако се отдалечат твърде далеч. Всеки, който е наблюдавал малките агнета, знае, колко жар за живота има в тях. Но този жизнерадостен дух буквално е стъпкан в традиционното овцевъдство. Обикновено стигайки 20-30 кг те отиват в тавата.

Само няколко седмици след раждането им, ушите на агнетата са пронизани с ушни марки, а опашките са отрязани. В допълнение, мъжките животни са кастрирани, като за няколко седмици се поставя гумен пръстен около скротума, което предотвратява кръвоснабдяването. Така тестисите бавно умират. Тази форма на кастрация е един от най-болезнените използвани методи. Всички тези процедури се извършват без използване на обезболяващи средства.

В Австралия се произвежда 30% от световната вълна. Но не само там, но и в Германия, овцете често се държат в стада, които се състоят от повече от 1000 животни. В такива стада, систематичното пренебрегване и липсата на внимание за някои овце, води до стрес за тях, и лошите последствия  са неизбежни. Стотици възрастни овце умират годишно от болести и липсата на обори или други „жилища”. Годишната смъртност на агнета, умиращи или гладуващи и поради метеорологични условия, е до 13% дори в Германия. Но вместо да предприемат действия, за намаляване на всички тези предотвратими смъртни случаи, процентите на загубите се компенсират от отглеждането на нови агнета.

Ножици – най-чистото мъчение за овца

Стригането на овцете става през пролетта, след като  агнетата са родени. Правилният момент е от решаващо значение: Ако е прекалено късно, губите вълна и има проблем от изгаряне. Ако е рано има вероятност от измръзване и то с високи стойности, защото овцете са много чувствителни към студ. В допълнение, овцете получават стрес, когато някой се приближи до тях и се опита да ги хване. Разкъсани очи, сътресение и бързо дишане дават представа за страха от смъртта.

Вълна – производството е етично неприемливо

Не само в броя на потомството, но и в растежа на вълната, се намесват животновъдите. Повечето хора смятат, че стригането на овце е добро за животните, които иначе биха страдали от прекалено много вълна. Овцете, които не са опитомени, обаче имат само толкова вълна, колкото трябва да се предпазят от екстремни климатични условия.

В Австралия има предимно мериносови овце – тяхната вълна се счита за особено висококачествена. Тези овце се селекционират  да имат набръчкана кожа. В резултат на получената по-голяма площ на кожата, животните имат много повече вълна по тялото си, отколкото би било нормално за тях. Излишъкът от вълна кара много мериноси да умрат от прегряване през горещите месеци. Урина и влага се натрупват в кожните гънки, които от своя страна привличат мухи, които снасят яйцата си там. Излюпените ларви могат да изядат овцете живи – всяка година около 3 милиона животни умират по този болезнен начин.

Стрижба

Друг проблем е, че на австралийските стригачи обикновено се плаща за количество      /разбирай бройки/, а не на часове. Това кара стригачите да  стрижат толкова бързо и колкото е възможно повече овце. Разкъсаните рани, получени по време на стрижбата, се зашиват по най-бързия начин, без анестезия с игла и конци. Един австралийски свидетел съобщава: Стригалната площадка трябва да е едно от най-лошите места за жестокост към животните. Виждал съм, стригачи, които бият овцете с ножници или юмруци, докато не им разкървят носа. Видях овце, на които бяха обръснали половината от лицата им. Непрекъснато, овце умират заради такива актове на насилие по време на процеса на стригани..

Клане на овце

Когато при овцете вълнопроизводството намалява на възраст от около 6 години, овцете се продават на кланиците. Това води до жесток износ на животни от 6.5 милиона овце в Близкия изток и Северна Африка всяка година само от Австралия. В Австралия овцете трябва да пътуват на дълги разстояния в сухопътните транспортни средства, докато стигнат до местата за събиране. Много овце – стресирани, болни или ранени по време на транспортирането – умират в пунктовете за събиране. Оцелелите овце се превозват с кораби. На борда смъртността е до 10%. През 2010 г. например над 28 000 овце са загинали по време на транспорт на живо.

Но и в Европа безброй овце се транспортират до страни с по-ниски или никакви  условия за клане.  Те обикновено се колят по религиозни причини без упойка. Често убийствата се извършват в масови кланици или се извършват от частни лица без подходящо обучение.

Алтернативи на агнешко и овче мляко

Тъй като качеството на немската вълна не може да бъде в крак с австралийската, в тази страна се поставя по-скоро търговията с агнешко месо. Ако агнетата имат достатъчно мускулна маса и мазнини, те се колят на възраст около 12 седмици. Всяка година само в Германия се колят около 900 000 агнета. Особено по време на Великденските празници.

ланолинът – секреция от мастните жлези на овцете  се използва в много козметични продукти, между другото. Ланолинът се нарича също вълнен восък или мазнина от вълна. В природата тази секреция действа като влагоотблъскващ филм върху кожата и козината на овцете и предпазва вълнената рокля от влиянието на околната среда. Ланолина  се получава чрез сложен процес при пране на овча вълна и след това се използва като мазна субстанция в подхранващите кремове, в мехлеми за заздравяване на рани и като антикорозионна защита на метални части, например за превозни средства. В допълнение, той служи като предшественик в производството на витамин D.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Благодаря за хубавата обективна статия! Крайно време е хората да се замислят какво всъщност причиняваме на животните и на природата с всичките индустрии, свързани с животински продукти и субпродукти! Страданието на животните е ненужно и вредно в твърде много аспекти. Реално, абсолютно всичките вещества, които са нужни за здравето ни се съдържат в растителните храни. Нещо повече – храните с животински произход съдържат канцерогени, хормони и антибиотици. Животновъдството отделя твърде много вредни емисии и с експанзията си, се явява основната причина за обезлесяване. Хората ангажирани в индустрията, спокойно могат да се ангажират в отглеждането на зеленчуци и плодове и да спестят пагубни последствия за хората и ненужно страдание на животните. Нека проявим състрадание и разум и да се замислим за ползите от преминаване към растителен хранителен режим!

  2. За съжаление е точно така. Нито се нуждаем от вълна в 21 век, нито тя е безобидна за животните. Но това важи за всеки един животински продукт, незачисимо дали говорим за дрехи или за храна. Нямаме реална неоходимост, а това неминуемо води до насилствена смърт в кланицата за всяко едно животно. И няма голямо значение как се отглеждат тези животни, защото винаги биват убивани в най-ранна възраст. А те не искат да умират.

    Можем да живеем добре и без животински продукти, да се храним с растителни храни и да бъдем здрави.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук