Скрейпи – добре, че нямаме и това

Където има животни има и болести. Философски, но е така.
Драконови мерки трябват за да се неутрализира едно заразно заболяване. Необходими са дългогодишни програми и разбира се, много пари.

Чумата по свинете се оказва засега непреодолимо заболяване. Все изникват нови огнища и скоро ще стане една година от първия случай. Подобна е ситуацията със скрейпи. Ние можахме сякаш да овладеем положението, макар, че преди доста години го имаше и у нас.

Румънците обаче са решили да ликвидират това заболяване, докато не се разраснало, като чумата при овцете. В тази връзка през 2019 г започва програма  за генотипиране  и ще бъде финансирана в бюджета за 2019 г.
Президента на овцевъдната асоциация Нечифор казва:
– „Много твърда позиция на министъра, най-накрая един министър да отдава значение на това, което искаме от преди 4-5 години. Спомням си, че през 2013 г., когато въведохме в програмата генотип на мъжките възпроизводители, на това се погледна равнодушно. Сега, след толкова години, виждам, че нашият настоящт министър е казал много твърдо: трябва да включим тази програма за генотипиране, така че да останат само кочове, който са устойчиви на скрейпи. Това е единственото решение, което може да предотврати заболяването, друго решение нямаме, защото няма антидот за това заболяване в света. Коч, който е чувствителен към скрейпи, ще бъде елиминиран. Това е и нашия интерес, и този  на фермерите, и аз за първи път виждам общ фронт на животновъдите, президенти на асоциацията, министерство и наука в един отбор”.  – Според него, генотипирането на национално ниво ще се направи на 34 000 чистопородни коча.
– „Генотипирането трябва да стане до започването на новата кампания по заплождане на овцете. И тогава ще имаме  резултати, онези, които са ясно чувствителни към скрейпи, не могат да бъдат годни и ще трябва да бъдат бракувани. Тоест, говорим за петте генотипиращи гена,  които са най-резистентни.

След приключване на програмата за генотипиране на  зоотехническите сертификати ще отразяваме е резултати от генотипирането за всеки коч.

Лично ми е трудно да повярвам, че лабораториите /две/ ще могат да обработят 34 000 проби. Нещо повече, министърът подкрепи идеята да не се вкарват в стадата кочове, които не са минали изследванията.

  Скрейпи, известна, като трепереща болест при овцете, се появи в началото на 2003 г. Сега, единствените държави, които се считат за свободни от скрейпи, са Австралия и Нова Зеландия.

 По правило болестта се предава от майката на агнето. Поради много дългия инкубационен период, заразената овца може да се предаде на няколко поколения агнета, преди да дойдат  първите симптоми за скрейпи.

Клинично, заболяването започва с поведенчески промени, които първоначално се случват периодично, за да акцентират накрая.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук