Румънските овчари – доволни след договорите с арабите

7

 След финализиране на преговорите с Иран за износа на 800 000 бр агнета и овце, ситуацията при румънските овцевъди се промени. Както вече писахме, започна и наддаването, кой да купи агнетата. Последните новини са, че предложената цена от 5 лева и нагоре се смята, че е добра, /допреди месец беше наполовина/.
Откриването на експортните пазари за румънското агнешко месо, повиши цената на килограм тегло и накара износителите да осигурят по-добри условия за плащане, като например парите се дават на място веднага. Има големи надежди, че цената ще се утрой по време на великденските празници. Само в Букурещ за тези празнични дни пристигат един милион заклани агнета. В този контекст, на 4 февруари 2019 г в Иран бе доставен първият транспорт от 20 тона овче месо от Румъния, което е само началото на договор с голям потенциал за развитие. Предвижда се месечно да се изнасят по 1000 т агнета.

Какво казва председателя на овцевъдната федерация Йонича Нечифора:
– „В момента имаме отворени пазари за износ за Иран а също така и за  Йордания. Все още се преговаря и с Катар.  Започнаха да се появяват нови купувачи на овце и агнета. Вече цената за агнета се е повишила от 2.50 лева до 5 лева. Ние не искаме да спираме тук и  се опитваме да отворим други пазари в арабският свят и те да се конкурират помежду си. Ако на борда на кораба за Иран натоварим  50 000 агнета, това е приятно нещо, т.е. имаме надежди, че нещата ще се уредят. В момента контактите с иранските търговци са много интензивни и все повече бизнесмени искат да сключват договори идвайки с парите, нещо по-различно отколкото досега, когато получавахме парите си след 30 дни или въобще не ги получавахме.

От този ситуация при комшиите, нашите предвиждания са, че и нашите овцевъди трябва да получат добра цена. Износа на румънските агнета на добра цена означава, че те няма да пристигнат у нас на ниска цена, което се случваше през последните години. Това означава и търсенето на нашите агнета. Второто е вноса на замразеното агнешко, което се случва напоследък. Скоро се появи замразено испанско агнешко по витрините на веригите, но само видът му ни кара да се замислим дали да си купим. Въпреки атрактивната цена с близо 25% по-ниска от тази на нашето агнешко. Обвиняваме много пъти, че управляващите бавно успяват да преодолеят административните пречки преди един износ. Не трябва да забравяме, че в Румъния нямаше чума по овцете, а при нас имаше и съвсем отскоро има някакви облекчения за търговията в засегнатите райони.
Следващото е, ще можем ли да се организираме за приготвянето на една партида от 50 000 агнета, такива каквито ги търси клиента.
Много се съмняваме, че това може да се случи.
Така че, по-добрия вариант е румънците, сърбите и гърците да изнасят, а ние да си продадем агнетата у нас. Някой ще попита – ама каква е цената на агнетата за износ, бъдете сигурни, няма да е по-голяма отколкото сега е на пазара.
Тази наша прогноза, ако бъде подкрепена и с износа на няколко кораба, то тогава и нашите овцевъди ще останат доволни.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

7 КОМЕНТАРИ

  1. ako iskame da stignem rumlntsite tryabva da namerim pazar ot drugi musulmanski darjavi ne e samo souditska arabiya ima i drugi darjavi samo tryabva nyakoy da ni otvori vratata wtyah da kaja nyakoy politik no i ot tyah ne stava niwto

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук