Халалното месо се размина с биопродукта

0

Съдът на ЕС постанови, че европейският етикет за биопродукти, не може да се дава на месо от животни, заклани без предварително зашеметяване, тъй като практиката на ритуално клане на едър рогат добитък сред мюсюлмани и евреи, не отговаря на изискванията на ЕС за хуманно отношение към животните.

Най-висшият съд в ЕС издаде присъда във връзка, спор между френската организация за защита на животните OABA и френския сертифициращ орган Ecocert, относно рекламата и опаковането с логото на биопродукта месо от животни, убити без предварително зашеметяване.

“Тази практика на клане не облекчава болката и страданието на животното, толкова ефективно, колкото клането с предхождащо зашеметяване”, се казва в решението на най-висшия съд в ЕС.

Той отбелязва, че ритуалното клане е разрешено в ЕС като дерогация от стандартната практика единствено с цел да се гарантира спазването на религиозната свобода.
Съдът подчертава, че като цяло потребителите в държавите-членки на ЕС трябва да бъдат убедени, че продуктите, носещи логото на биологични продукти, наистина са произведени в съответствие с най-високите стандарти, включително по отношение на хуманното отношение към животните.

В Белгия забраната за клане на животни без предварително зашеметяване влезе в сила на 1 януари 2019 г. във Фландрия. От 1 септември той ще бъде уважаван и във Валония.

Властите в Брюксел, значителна част от населението на града са мюсюлмани, все още не са решили какво да правят.

Източник: RIA News

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук