Цената на агнетата скочи

2

Вчера получихме запитване от наш читател, каква е прогнозната цена за агнетата. Не можем да му отговорим на този въпрос, защото не търгуваме с агнета, а и търговците си мълчат и чакат, как ще се развият нещата относно цената. Имайки в предвид ситуацията в съседите ни страни, можем да кажем, че засега не трябва да се очакват по-ниски цени в сравнение с миналата година. Сърбия предвижда увеличение на износа за Турция поне с 40%, Румъния вече има договорни отношения с Иран за 800 000 бр агнета, овце и месо. Първите партиди тръгнаха в началото на месеца, за което и писахме. Всичко това, ако се случи, ще гарантира добра цена за нашите агнета. Непредвидима е ситуацията в Гърция, където поне за момента цената е до 2.5 евро за кг живо тегло. Вероятно с приближаването на Великден и там цените ще скочат.

Румънските овцевъди разчитат изключително много на износа за Иран. Индикация веднага имаше след подписването на споразумението с Иран.

Отварянето на износа би удвоило цената на килограм живо тегло, смятат овцевъдите.  Досега  те смятаха, а то си е и така, че 3-3.50 лв за килограм  е изключително ниска цена  и дори няма да могат да покрият разходите си.

Фермер в окръг Тимиш, отглеждащ  стадо от 1000 овце, казва, че от няколко седмици няколко души са проявили интерес да купуват агнета и 400 вече са капарирани. Овцевъдът  казва, че с отварянето на износа, цената за килограм агнешко се е удвоила. Преди няколко месеца беше пет леи за килограм (малко под 2,50 лв), а сега е вече е десет, така става, когато има сигурен износ. В зависимост от заявката, цената може да достигне 7-8 лева  за килограм.

Друг фермер споделя, че ще се радва, ако има център за събиране, който да му помогне да продаде агнетата си. Тъй като няма такъв център, много овцевъди в Румъния стават жертва на посредниците, които вземат агнетата и в най-добрия случай дават парите след няколко месеца, а в най-лошия случай производителят вече не вижда парите.

“Тази цена, за която се говори – продължава фермера – е справедлива, защото да направим килограм живо агнешко, ни коства най-малко 4 лева за килограм.”

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук