Овчарите на Сардиния – кукли на конци. Кои са те?

0

Неслучайно отделяме внимание на събитията, които се случват в Сардиния, по отношение на овчето мляко. Само след месец, вероятно нашите овцевъди ще имат подобни проблеми. Няма начин  да не стане. Очертава се през тази година цените за големите производители в Европа, да са в рамките на максимум 80 цента. И то за големи количества овче мляко. Вероятно при нас цената ще бъде, колкото миналата година, а не изключваме и надолу. Какво се случи вчерашният ден Х в Сардиния – деня на преговорите.

На практика нищо не се случи. Бизнеса /търговци и преработватели/ въобще не се явиха на срещата. То няма и какво да правят. Те са обявили една цена, и който донесе ще плащат. Който не иска, ще излива на асфалта.
Жестоко нали.
Извиняваме се, но правилата на бизнеса са такива. Управляващите, едва ли не целунаха пастирите. Защо. Много е просто. В неделя в Италия има избори, и ако пастирите се разбунтуват пак, това може да повлияе на резултата. Ако сте чели внимателно предните статии за Сардиния, става дума за производство но 330 000 т овче мляко /толкова колкото България произвеждаше преди 30 години/ и 30 000 т от местното сирене. С други думи става дума за бизнес за  1 млрд.евро, че и повече.

На срещата, овцевъдите бяха ухажвани от министъра на земеделието, зам.-министъра на правосъдието и префекта на областта. По най-важния въпрос – цената на млякото, обаче не постигнато нищо. Пастирите в своите предложения са искали 80 цента за кг, министъра е дал индикация за 72 цента.
Началният документ, по който е протекла срещата е  имал три цели: незабавно да се създадат условия за изплащане на млякото поне за едно евро на килогром, а за пастирите да има адекватно и стабилно възнаграждение.
МЕХАНИЗЪМ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕНАТА 2018-2019. Предвижда се първоначално авансово плащане 72 цента /пастирите искат 80), след това окончателна корекция, валидна за всички страни, за да се получи и надвиши цена над 1 евро плюс ДДС. Минималното първоначално плащане ще бъде валидно за февруари, март и април тази година и след това ще бъде редуцирано. През май, тази цена следва да бъде преизчислена, евентуално нагоре. В края на октомври ще бъде изчислена средната цена на сирената (следователно, не само на Pecorino romano).  Окончателната цена на млякото ще се прилага и за предходните месеци, за всеки месец от ноември 2018 г. до октомври 2019 г., с обратно действие, следователно и корекции. Регионът и правителството са готови да мобилизират ресурси за около 49 милиона евро за изтегляне на излишъци на пазара на Pecorino Romano.

Набелязан е план за работа до следващата среща – по нашенски се казва работна група. Обсъдени са още девет предложения на животновъдите и решенията на първо четене са ги задоволили.

Накрая на срещата, при  липсата на споразумение за цената, а това е може да възпламени протеста на пасторите по време на изборите, министърът на земеделието е казал – „Пастирите ни, са гарантирали намаляване на напрежението. Надявам се, че е налице осъзнаване на участващите страни: от едната страна няма провокации, от друга страна не приемаме провокации с които овчарите,  да се опитат да решат проблема“ – с това си изказване министъра доказва, че е добър политик.

В края на срещата сардинските пастири не скриха разочарованието си. Един от тях каза – “Ще види”, не сме щастливи след срещата, изоставени сме от индустриалците.  Ние сме много ядосани. Хората очакваха нещо повече, това за което говорихме не е много сигурно?
В пресата се коментира – Овчарите трябва само да доят мляко, вместо това те се озовават в Рим, за да преговарят за продажбата му. Ние сме наясно, че ако този излишък от пазара не бъде премахнат, цената на млякото никога няма да се вдигне. Все пак се направиха някои стъпки напред.  Първо, задачите за анализ и мониторинг на дейностите по веригата за доставки са поверени на префекта на Сасари. Подписан беше и министерският указ, който разширява плана за планиране по отношение на сиренето  пекорино, като срокът изтича на 31 юли 2019 г. Накрая, ще  започне извънредна кампания за подкрепа на сардинската пекорино .

Govedovad.com и Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com и Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук