Философски – 80-те цента не решават проблема

1

Утре ще се реши цената на овчето мляко за Сардиния, в Министерството на Сардиния. Засега има индикация, че ще бъде гарантирана цена от 80 цента за килограм, което е доста по-ниско от над 1-то евро, което са получавали пастирите, преди няколко години. Тази „нагласена“ цена вероятно няма да се задържи дълго време и Италия отново ще бъде разтърсена от протести на овцевъдите, и не само в Сардиния.

Гледащите напред анализатори, преценяват ситуацията и казват, какво ще се случи и какво следва. Това е направил италиянския икономист и писател Бифарини.
Протеста на Сардинските пастири няма да спре и те няма да се съгласят на компромиси.  Залогът е не само търсене на начини за  увеличение на цената на млякото, но запазването на икономиката и местната  продукция. Това е борба,  бунт срещу сегашната глобализация, която  предлага изобилни продукти на все по-ниски цени, на все по-голям брой купувачи. Това е перверзна система, защото очевидно е благоприятна за гражданина-потребител, който има достъп до невъобразимо  голямо количество стоки. В действителност това са стоки с много ниско ниво на качество, получени с единствената цел да се сведе до минимум крайната цена, като се разчита на низходяща конкуренция на качеството на продукта и на разходите за труд. По този начин системата на производство-потребление, което ни правеше щастливи, сега вече работи против нас, създавайки  безработица и така ни трови с все по-лошо качество на храни и нехранителни стоки.  Протеста на Сардинските овчари трябва  да бъде подкрепен, да се осигури стимул за преосмисляне на  неустойчивия икономически модел, който създава бедност и безработица, вреди на здравето на хората и околната среда.-Илария Бифарини – икономист и писател. 

Тук трябва да се има в предвид, че това е анализ направен от симпатизант на пастирите, съвсем друг би изглеждал анализа направен от привържениците на глобализацията.

ПРОГНОЗАТА: След подобни протести винаги се случва това, което ще се случи и утре. В четвъртък в Рим ще има споразумението  за цената на млякото, ще бъде тържествено постигнато и на овчарите ще бъде предложено цена от 80 цента за килограм с опция за растеж до  1 евро на килограм. Предполага се обаче, че  цената на млякото ще се свива циклично, когато пазарът не е в състояние да продаде всичкото сирене от марката пекорино  романо, която се произвежда в Сардиния. Частните преработватели и кооперациите също произвеждат и продават други видове сирене, които достигат върхове на вътрешния и външния пазар. Друг болезнен аспект е, че частните индустриалци вършат перфектно своята работа: Те плащат за млякото със закъснение, а окончателното плащане никога не идва до края на годината. На „свободния“ пазар производителите правят цената на базата на производствените си разходи, около 70 цента на литър за овче мляко. Истинска база, от която да започнат. Но в Сардиния пазарът не е „свободен“, защото фермерите или продават млякото на индустриалците, или го предават на кооперациите.
Колко са сериозните и ефективни кооперации?
Колко са тези, които искат да отидат директно на пазара, да получат по-добри цени и да платят млякото на членовете по-справедливо? Колко са тези, които се администрират от животновъдите, които гледат отвъд носа си и които искат да станат предприемачи, дори сами? Колко от тях имат технически и административни ръководители, които могат да прочетат тенденциите и развитието на пазарите? И така, каква алтернатива представлява светът на сътрудничеството, ако то попада под пактове с частни лица и приема цени и условия?
Какво ще се случи ще разберем утре.
Но протестите през април ще бъдат още по-големи.
Няма начин да не стане, това показват нашите анализи.
източник:corrieredicomo.it

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

1 КОМЕНТАР

  1. А в БГ цената е……60 стотинки и хората са доволни, прав е авора на песента 52 лв разходи

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук