Както се казва, всяка крушка си има и опашка. Предварителната информация, която достигна до нас, беше, че цената на овчето мляко е стигнала до 60 цента за килограм в Сардиния. След, като прочетете материала, всъщност разказа на един италиански пастир, нашите овцевъди ще се радват, че живеят и работят в България. Предстой среща на ръководството на НОКА и министъра, не е лошо и те да я прочетат. Както казахме, това е разказа на един овцевъд, който работи в Италия, той е един от вас и трябва да му се вярва. Да не смятаме, че при развития „капитализъм“, морето е до колене.

Тонове мляко се разляха по пътищата, хиляди фермери излязоха по улиците. Италия днес е белязана от протестите на недоволни пастири. Един фермер  разкрива проблемите, които доведоха до фалит на италианските овчари.

Той е инвестирал всичко, което е събрал в животновъдството и построява нов обор, след това внася овце от Франция – чиста порода – Лакон. Това са овце с много добра доходност.
– “Започнах с 120 глави, сега има 160, плюс агнетата, които вече са около 80. Тези овце дават 1-1.2 литра мляко на доене. Те имат голямо производство на мляко, но също така консумират доста.

За да влезе в “отбора”, пастира е присъствал на специални курсове за хуманно отношение към животните, за работа с доилни съоръжения и работа на трактори. Получената диплома, му дава квалификация, според италианското законодателство, да може да  работи на собствена ферма за отглеждане на овце.

Произведеното мляко се продава, чрез местна кооперация. Фермерът казва, че досега е нямал проблем с получаването на парите за млякото. Кооперацията сключва договорите с преработвателите и ако те не успеят да платят навреме, кооперацията не оставя животновъдите без пари, поема риска.

С вашите застраховани продажби за производство на мляко бихте си помислили: защо тогава да протестират на италианските пастири? С въвеждането на детайлите ще откриете, че нещата не са толкова „розови“.

„Първо, говорим за много висока конкуренция. Само в моя район, в радиус от 50 квадратни километра, има още 9 овчари, а най-малкият има 1000 глави. След това на пазара на преработвателите е монопол, собственост на братята Пинна. Те определят цените, диктуват всичко. През 2002 г. също така закупиха Pecorino Romano –европейска марка сирене. Освен това притежават и марката Pecorino Sardo.

Преди пет години цената на млякото беше 1-1.10 евро на литър.
“Първоначално те свалиха цената до  90 евроцента, но бързо осъзнаха, че така може да предизвикат  бунт, затова отново я повишиха до 1 евро, след което миналата година свалиха до 87 евроцента. След това свалиха още – до 75 евроцента. Това е в моята област в района на Лацио, но в Сардиния цените  паднаха до 60 евроцента, защото това е единственият регион, където има субсидия за животните. Освен това, там кметските съвети предлагат и евтини ливади и пасища, а тук в Лацио плащам почти 300 евро на хектар, за да произвеждам фураж.

До миналата година, плащането на млякото ставаше  въз основа  на анализа на млечни протеини, мазнини, чистота.
“Ако базата на цената е 87 цента, можеш да получиш допълнителни  10 цента при добро качество. Сега бонуса е замразен. Италианските мъже подписаха новите договори, въпреки ниската цена, която предложиха: „Аз няма никъде да ходя. Какво да правя с млякото?  Тогава  започнаха  бунтувете. Най-големите движения са в Сардиния.

Освен млякото, овцете не могат да бъдат печеливши с други продукти. Агнето, например, има сезонно търсене, което  прави  неговото търсене прекалено концентрирано през есента и пролетта: Около Коледа и Великден, цената е някъде около 3 евро, три евро и нещо живо на килограм, но агнето не трябва да е  по-голямао от 15 килограма. Ако имате по-големи агнета, цената е вече до 2,5 евро на килограм. Когато няма празници цената  е 2-2,5 евро. “

Продажба на вълна, нито търсене, нито клиенти. Италианските власти плащат на компаниите да дойдат да острижат и събират вълна, и ако нямате такъв договор, ви обвиняват, че сте хвърлили вълната, или не сте остригали овцете си. Ако ви се случи, това може да ви осъдят на затвор за лошо отношение към животните.
„Не можете,  да започнете да произвеждате сами. Тук,  вече е огромна конкуренция, едва ли можете да получите необходимите разрешения. Има драконовски условия, за които трябва да инвестирате огромни средства, ако искате да си правите сирене. И ако някой  се оплаче, че произвеждате и продавате, фермата ви ще бъде закрита и глобата ще бъде от 60 000-70 000 евро ”, обяснява фермерът.

При тези условия италианските пастири зависят от големите мандри, които вземат млякото. Оттук и общото недоволство от по-ниските цени на процесора. Фабриките на братята са блокирани и сега се обсъжда, че млякото се внася от Румъния, въпреки че сиренето се произвежда в Румъния и след това се донася в Италия и се маркира за продажба.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Същата работа като в България монопол на преработвателите.Само че в България зад млекопреработвателите стои държавата и задължава фермерите да си предават млякото за да им бъдат дадени някакви докоменти с които да си докажат продукцията а за парите от млякото ще почакаш 1-2 месеца да ги вземеш а ако почнеш да си ги търсиш много настоичиво туко виж договора ти изчезнал и приемопредавателните протоколи и връи се жали на които си искаш фаида няма.Та каде са по зле овчарите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук