На мода са овцевъдите

0

Обикновено по това време и през април, овцевъдите напомнят за себе си. Сега започва доенето на овцете и цената на млякото е най-важна, а през април се продават агнетата. Някой ще каже, а бе за 30-40 литра мляко, голяма работа, че му намалили малко. Тук става дума за  150-200 кг мляко, че и повече от овца. Това означава, че парите идват от млякото – 200 кг х 0.80 цента това са 160 евро от овца. Докато от едно агне фермера ще вземе не повече от 100-120 евро. Ето и защо доилната кампания е една от най-важните за гръцките овцевъди.

 След сардинците, гърците решиха да напомнят за себе си.  Овцевъдите от област Тесалия-района около Лариса /един от най-силните земеделски райони на Гърция/, поставиха на „масата“ своите искания.

 Единственото  искане на животновъдите, е  да продължат да практикуват професията  земеделски производител – овцевъд .

За да стане това, обаче те внесоха харта до правителството – това са въпроси за решаването на които правителството да предостави необходимите решения. Въпросите са:

  1. Проверки, както на овчето млякото, така и на козето мляко, за да се защити сиренето Фета, като Запазен национален продукт. Защото  Фетата ни държи в професията.
  2. Намаляване на данъчното облагане и приспадане на субсидии от данъчни приходи.
  3. Намаляване на осигурителните вноски.
  4. Осигуряване на ветеринарни лекари, тъй като липсата на такива води до сериозни проблеми, както при контрола, така и в общественото здраве.
  5. Намаляване на производствените разходи с особен акцент, върху разходите за петрол.
  6. Да се направят плановете за управление на пашата, като технически решения        само създават проблеми.
  7. Интегриране на всички кандидатстващи производители в програмата за биологично животновъдство.
  8. Плащане на всички земеделски производители, които все още не са получили компенсация както за последствията, така и за компенсаторните плащания за 2013 г.2014.

Как завършват  своето изявление овцевъдите:
“Ние вярваме, че горепосочените искания са  от решаващо значение и трябва да бъдат изпълнени изцяло от Министерството на развитието на селските райони и правителството, така че, в Гърция все още да има овцевъдство и козевъдство”.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук