Румъния – ред в селекцията

1

Миналата година станаха два големи скандала в Румъния между развъдчиците и овцевъдите.
Първият затова, че голяма част от овцевъдите не можаха да се включат в схемата за селекция.
Вторият за съмнение относно произхода и качеството на кочовете.

Съгласно румънските правила, за да участваш в схемата за селекционен контрол, на всеки 35 овце трябва да имаш по един коч. Ако нямаш коч, не получаваш субсидия за тези 35 овце. Коча трябва да е породист. Това означава, че коча трябва да е роден в обявено кочопроизводно стадо, да е с произход и сертификат. Изведнъж цената на коч със сертификат скача до 1000 лева, а се оказва, че коча не е кой знае от какво качество. Има съмнения, че в кочопроизводните стада процента на мъжките агнета изведнъж се удвоява. Има съмнение за далавера, в която са участвали и фермери и селекционери в комбина.
Скандаъта е голям и не случайно в новия ЗЖ на Румъния е записано, че за неверни данни има и присъда затвор.

Защо ги пишем тези неща. У нас също започва да се говори за изискване за използване  на определен брой кочове в стадата, да са произведени в т.н кочопроизводни стопанства, да са минали съответните тестове. Ако още отсега не се вземат впредвид  грешките на румънците, ние ще извървим техния път – трънлив, стръмен, скандален и безпаричен.
Овцевъд & Козевъд

Националният орган за животновъдство на Румъния – разбирай нашата ИАРЖ, се намесва в тази ситуация и слага ред  да се премахнат подозренията за фалшиви сертификати за произход. На 13 февруари румънската агенция обяви, че тя разполага с лаборатория, оборудване, тестове  и персонал, за  откриване болестта Скрейпи, удостоверяване на произхода на животните и генетичен анализ.

  На 6-7 февруари  агенцията е провела обучение на всички, които ще работят по този проблем. Обучението на персонала се извършва от специалисти от фирмата, която доставя аналитичното оборудване.

“Определянето  на последователността при идентифицирането на някои болести на генетичния детерминизъм и тестовете за бащинство и родителство е от голяма полза за фермерите и асоциациите, които водят регистрите за развъждане и разработват програми за развъждане”, казват от агенцията.

 Програма за генотипиране на прион протеин, свързана с чувствителността на скрейпи във всички овцеферми в Румъния, независимо от расата и подготовката на генетични профили, ще изиграе голяма роля за намаляване това заболяване, което сега има  повишената честота на заболяването.

Ранното генотипиране на чувствителността на овце към скрейпи (PRNP locus) позволява бърза селекция на генотипове, които придават резистентност към това заболяване и следователно подобряване на генетичната резистентност на домашните породи овце.

Агенцията също така обявява, като постоянна мярка, проверка  сигурността на степента на родство между животните, използвайки генетични тестове. Това  ще увеличи доверието за произхода и документите за генетична оценка, издадени от развъдните асоциации.

У нас също се правят в момента генетични тестове и се чакат резултатите от тях. Те са свързани най-вече с доказване на бащинство на юниците и генетичен профил на кочовете от различните породи. Чакат се резултатите и  изводите.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук