Цената на овчето мляко – абстракция ли е

Тази статия е писана през 2017 г  и е публикувана в  сайта Govedovad.com.
Ако сега я прочетете, въобще няма да разберете, че са минали две години.

През миналата година се наслушахме на оплаквания на овцевъдите от ниските изкупни цени на овчето мляко, на агнешкото, то за вълната си е традиционно така. Отговор за това и не можа да се получи, но и никой не даде икономически обоснован анализ, каква е реалната цена на тази продукция. И защото периода за овцевъдите в момента е както те казват ”мъртъв” – няма какво да продават, няма какво да складират и сега са в  най-важната кампания в овцевъдството – агнилната, от която зависи и хала на фермата.
За да ги „събудим” и да се готвят вече и за млякото /разбира се, че си правим шега / ще се опитаме да изкажем нашето мнение по тези въпроси. Статията не случайно е озаглавена – абстракция ли е.

Абстракция
 (от латински abstractio – отвлечен) е процес или израз означаващ някакво отвлечено, ирационално понятие или фикция. В този смисъл абстракциите са малко или много нереални, отдалечена представа за действителността. Въпреки това обаче те са особена форма за опознаване на тази действителност.

През миналата кампания за производството на овче мляко, се наложи едно становище, че мандрите нарочно свалят цените, защото трябва да се изпълнят заветните 70 кг мляко от овца  в името да се вземе субсидията за селекционен контрол и едва ли не овчарите си продаваха млякото без пари. В това мнение просто няма логика.  Причината е някъде другаде. Проблем наистина беше изкупуването на овче мляко от райони, където производството му е по-малко и има малък брой мандри или са отдалечени от фермата. И тук, без да защитаваме никой, логично е паричките за транспорт да се разделят. Например, там някъде в Европа има специализирани мандри за преработка на козе мляко и в радиус 30 км има поне 10 ферми с по над 1000 кози, строени по програми, но близо до мандрата.

Съгласете се, вие ако сте мандражия за 30кг мляко ще блъскате ли цистерната 20-30 км. Идеята за общи млекосъбирателни пунктове изградени от държавата сякаш е популистична и трудно би се реализирала. Имаше такава програма преди години. Несигурността на утрешния ден по отношение на цените на млякото и на самия бизнес с мляко прави такава инвестиция рискова. Няма никакъв проблем обаче, ако се направи такъв пункт от кооператив или изкупвач. Това го правят овцевъдите в Тесалия-Гърция. След като се увериха, че могат да съберат повече мляко и то качествено, си направиха мандра. И сега дават над 1 евро за кг на членовете на кооператива.
Как мислите.
Можем ли да направим такива кооперативни пунктове. Бъдете сигурни, няма да се получи. Всеки ще гледа да прекара другия. това упражнение сме го играли вече.Може би има да се направи нещо, ако малко се отпуснат „Юздите“от контролните органи по отношение изкупуването на овчето мляко.
Например в Гърция в много села цистерната за овче мляко е на бензиностанцията. там се носи и приема от бензинаджията. Някои път сами хората си изсипват млякото в цистерната и на един пирон забиват листчето на което пише колко литра са налели. Това е може би абстракция, как мислите. Другия проблем разбира се е работната ръка, който вероятно ще се и задълбочава.И в овцевъдството, както и при кравето мляко нямаме никаква официална информация за себестойност на продукцията и икономиката на фермата.

Оплакваме се от ниските цени. Знаем ли, какви са в другите страни, поне на тези до нас. В Гърция също през миналия сезон имаше ниски цени за овчето и козе мляко, защото там, представете си имаше голям внос на овче и козе мляко. Ако пита някои откъде- от Македония и Сардиния.Агнешкото месо към днешния ден е около 5-6 евро за кг в Атина, а в централните Хали на Атина можеш някои път да купиш килограм агнешко за 3-4 евро.

При нас, според последните данни, цена на цяло агне в магазина е 13 лв /6 евро/ за кг. Май сме по добре от гърците. Тук не е уместно да се казва: -„Ама гърците вземат еди какви си субсидии”. Знаете ли, че във връзка с кризата, тамошните фермери са ограничени отвсякъде, дори си внасят данъците още в началото на годината.Какви са били цените на овчето мляко в Испания миналата година.

Правило едно– овчето мляко се заплаща според неговото качество. Ако се реализира „подаръка“ за овцевъдите Модул мляко, както се очаква да има такъв и при нас може да стане така. Едва, ли бъдете спокойни. Цената на овче мляко в Испания се определя от сумата от процентите на мазнините и протеините. Производителят получава крайна цена на килограм в зависимост от физическото и химическото качество на млякото. Според последните данни на Испанския фонд за гарантиране на земеделието , този аспект създава осезаема разлика между цените на овчето мляко в Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон, главните райони за производство на мляко.
Средната обобщена цена в Кастиля-Ла Манча е била 0.952 евро за килограм. Като се вземе предвид това се стига до заключението, че земеделските стопанства в този регион имат средно 12.26% в сумата на процентите на мазнини и протеини.В Кастилия и Леон при част от добитото мляко, цената на кг. е била 0.747 евро, с физико-химично качество на 11.74%. Най-висококачествено мляко в Испания е добито в малки стопанства в Земята на Баските, където млякото се произвежда по сезонна система и цената е достигнала 1,174 евро на кг, благодарение на извлечение от 14,12%.мазнини и протеин. Средната изкупна цена за Испания за този сезон е била на ниво от 11.89% и 0.817 евро.

Такава цена у нас получиха отделни ферми, но никой не казва, какъв е процента от мазнини и протеин. Ако се въведе процентното изкупуване, отново няма да сме съгласни. Самите овцевъди трябва да кажат, каква система искат за изкупуване на млякото. Защото времето на лафовете” моито най-хубаво, мирише на трева, като обърнеш буркана не се изсипва, който го хапва става Крали Марко” са за наивниците, които остават все по-малко. По същия начин стой и въпроса за по-ниските изкупни цени, които са факт когато млякото се изкупува, като количество. Съвсем нормално. При всички случаи някой е спечелил, но това едва ли са фермерите.

И отново поставяме въпроса, на който не могат да отговорят обосновано овцевъдите – каква трябва да бъде цената. Обикновено се замислят, и казват- „Абе 1.60 лв е добре, ама ако е 1.80 ще е още по добре”. Нека да е така, но да има обосновка за това.
Сега, да разгледаме, какво трябва да се заплати на овчарите за кг мляко на база продажна цена на овчето сирене. Разбира се сметките са съвсем условни, но вършат работа. Съгласно правилата /писани или не писани / стойността на дадения продукт на магазина е нормално да се разпределя по братски – разбирай по 33 % за производителя, преработвателя и търговеца. Да везем средна цена на овче сирене от 15 лв килограма. Това означава, че пет лева са за производителя. Съгласно учебниците 1 кг овче сирене се получава от 4.00 кг мляко или цената на кг мляко в този продукт трябва да е 1.10 -1.30 лв или толкова, колкото получиха овцевъдите миналата година. Сметката не е пълна, но ориентираща.
Като извод можем да кажем само – не сме готови да седнем на масата за преговори, било с преработватели или държавата и да кажем и обосновем нашите искания по отношение цените на агнешкото и млякото, ако нямаме такава информация пак ще гледаме небето и ще си измисляме цени, каквито ни устройват, но няма кой да ни ги даде.

Успешна агнилна кампания за всички овцевъди пожелава и повече мляко след един месец.

Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук