ЕС: Хуманното отношение към животните – на дневен ред

0

Преди известно време се нагледахме по телевизията на животни отглеждани в лоши условия. Едвам в края на сагата, някой подсети стопаните, че те искат, но трябва и да дават. Тогава, то си беше дори комично, в едно дворче с три хранилки за овце, трима мъже размахваха метлите да демонстрират при какви хуманни условия се отглеждат животните.

Някъде в Европа обаче няма компромиси в това отношение, особено след приемането на Регламентите. Преди няколко дни в Австрия, след проверка по отношение хуманното отношение към животните са били преместени 150 кози в по-голям обор. Фермерите са отглеждали кози в продължение на 30 години. Но животните не се отглеждат в съответствие с хуманното отношение към животните.  Тези 150 кози живеят на 35 квадратни метра. Това е само 0,23  м²  на животно.

Според австрийските разпоредби за хуманно отношение към животните обаче трябва да се предвиди площ от 1,2  квадратни метра за всяка коза в обора. За 150 животни помещението за козите  трябва да има площ от 180 квадратни метра. Официалният ветеринарен лекар е поискал  да направи проверка на обора, но жената на фермера отказала да го пусне. След известно време тя му предоставя достъп до обора. След подробна инспекция ветеринарният лекар нарежда незабавно преместване на животните в по-голямо помещение. Сега стопаните се молят да им върнат толкова животни, колкото събира по норматив техния обор – 35 броя.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук