Дървета вместо пасища

Мароканските козевъди са си решили въпроса с пасищата. Първо там ги няма и второ и да ги има – няма субсидии.

Мароко е африканска страна, характеризираща се с горещ и сух климат, в резултат на което растителността тук е лоша и няма достатъчно хранителна стойност. Възможността да оцелеят в такива условия – това са изискванията на домашните животни..

Едно  от тези домашни любимци е козата. Всеки знае нейната простота и закачливост, но мароканската “дървена коза” надмина всичките си роднини.

Острият недостиг на фуражни площи я принудило да пасе на върховете на архани – дървета с трънливи клони и кокалести, огънати  клони.

Аргановото масло е най-скъпата растителна мазнина в света, която е много ценена в приготвянето на козметиката и готвенето. Тя се нарича още “Златото на  Мароко”.  Един литър от този продукт, струва около сто американски долара!

Мароканските кози пасат по дърветата в долината Сус, както и по крайбрежието на Атлантическия океан между градовете Свайра и Агадир. Тези места скоро ще бъдат обявени за  национален резерват.

Основната задача на местните овчари е своевременно да качват козето стадо от един арган на друг, без да позволяват на животните да седят дълго време на определено дърво. Проблемът е, че 8 кози за кратко време могат да изядат всичко, което има по дървото – и листа и плодове. А именно от плода  се произвежда аргановото масло, известно на целия свят.

Това слизане и качване на козите по дърветата, не им пречи. Дървото понякога достига до осем метра, но плодовете и листата силно ги привличат.

Кози-катерещи дървета, могат да бъдат намерени само на едно място в света – в югозападната част на Мароканското царство, между Есауира и Агадир.

Аргановото масло или олио се  добива от бодливото дърво Аrgania spinoza, което расте в Югозападно Мароко. В този район има Арганова гора е от около 21 милиона дървета, която е отбелязана като застрашен вид на ЮНЕСКО. Аргановото дърво или както го наричат местните „Дървото на живота“ достига до 8-10 метра височина и може да живее над 200 години. Плодовете му са дребни и овални, подобни на маслина, но малко по-големи, а в тях има една или две ядки.

Аргановото масло се добива по древна технология, чрез специални каменни мелници. За получаването на 1 литър арганово масло са необходими около 80 кг ядки. И точно заради това е наричано „течното злато на Мароко“.

Благодарение на високото си съдържание на мастни киселини и антиоксиданти, аргановото масло регулира кръвното, балансира холестерола и подпомага функциите на черния дроб. Дори се смята, че е много по-добро от зехтина екстра върджин.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук