Реакцията на румънските овчари

0

Holder Trade SRL, компанията която е доставяла над 50 000 анета годишно за арабските страни. Но през миналата година претърпява голям удар, след спиране износа за Йордания. За ситуацията преди старта на търговията с агнета говори г-н Караман, изкупвач на агнета.

–  Износът на овце през миналата година беше по-слаб в сравнение с предишните, главно защото Йордания излезе от пазара, както на трупно, така и на живи агнета. Не знаем защо. Излизайки от йорданския пазар, който беше традиционният купувач на овце, износът стана по-труден. Сега Румъния има голям запас от шилета, който не могат да се продадат. Имам повече от 20 000 угоени глави в депото, но  нямат никакъв знак за евентуално закупуване.

Поради тази ситуация ние започнахме да се намесваме на европейския пазар в Италия, Германия, но продаваме твърде малко, защото в Румъния не се отглеждат много  специализирани  овце за  месо. Европейският пазар,  има свои собствени агнета, които са без мазнини. В ЕС има само една страна която купува румънско агнешко и то в рамките на определено време. За да се преодолеят трудностите, причинени от изчезването на йорданския пазар, на картата на партньорите на румънските износители на агнешко месо, през  2018 г ние търсихме алтернативни експортни дестинации. Свързахме се с Израел. Но те купуват само животни определени от техен ветеринар, които са доста строги и имат големи изисквания. И ние нямаме друг избор  и трябва да се приспособявахме към техните изисквания.

Не сме много организирани за битката за пазарите. Ние нямаме отделите, които някога са били, за да се борим за чуждестранните пазари и да ги спечелим. Бяхме традиционни и водещи на арабски пазар, но загубихме много в десетилетията на прехода.

Това е, което правя, откакто работя. Вече  41 години, търгувам с агнета. Селското стопанство е добър бизнес. Не знам какво друго можете да направите в Румъния.

Според него 7-10% е “здравословна печалба”, като по-високите проценти се дължат само на “конюнктура”.

Кланицата на Караман е с капацитет от 1500 агнета на ден, като земеделският производител върши това с екипа си от 40 месари. Клането на агнета е по-специален процес от другите видове клане. Капацитетът на съхранение е до 25 тона. За да стане по-конкурентоспособен, той иска да инвестира в кланицата още 200 000 евро през 2019 г., за да премине към по-високо ниво на обработка.

Призивът на Караман е следният: – „Ние се нуждаем от стратегии, имаме нужда от специални отдели в Министерството на земеделието и правителството, за да се борим за чуждите пазари, за да можем да разгърнем стоката си, както правят другите. Малко сме убедени в тези въпроси. Не се борим много добре. Ние дори не отиваме на война и тогава нищо чудно, че не можем да продаваме на други пазари.
Но сега, след сключеното споразумение за износ с ОАЕ, вече ще се диша много по-спокойно. И аз и колегите се надяваме, че това сътрудничество ще продължи и за в бъдеще.”
За Овцевъд & Козевъд от Букурещ – Костел Чита

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук