Румънските овчари – говорят, нашите – не.

4

Сигурно някои наши читатели, пак ще ни критикуват, защо не пишем за нашите овцевъди.
Причини има разбира се. Нашите, не искат да говорят открито. Те говорят на закрито, в кафенетата и кръчмите. Освен това нашите овчари са по-потайни и мълчаливи. Мислят си, че като са направили завера с изкупвача на мляко, за една стотинка повече за килограм и той им казал, да не казват на другарите, смятат, че са направили нещо голямо.
Едва ли.
Мълчанието обаче си е и признак на съгласие, така че, очакваме изкупвачите на овче мляко пак да тържествуват. Все още няма твърди предложения за овчето мляко. За агнешкото, дума и лаф не се чува.
Борба на нерви и изчакване.
Вероятно фермерите ще получат добра цена, защото и агнетата не са много.

Гърците, се въртяха  покрай печките, но  изкараха  отново тракторите в името на справедливи, според тях искания.
Румънците, не са привърженици на такива екстремни действия, но рекат ли да излязат на улицата ще бъдат поне 50 000 души. Те още от декември говорят за цена и се готвят за „сблъсака“. Вероятно ще има такъв, ако се сбъднат цените, които цитират. В рамките на 4-4.50 лева. Веднага някой ще каже – ами вземат голяма субсидия. Те обаче казват, че субсидията за изчезващите овце е 15 евро.

Какво говори един румънски овцевъд, то направо си е некролог:
– „Цените на овцете намаляват. Субсидиите не идват от Агенцията, но дори когато те идват навреме, твърде малко са овцевъдите с най-голямата поддръжка. Вместо да процъфтяват, румънските овчари виждат, че се приближават  бързо, всеки ден към фалита. Нито един от износителите не се опитва да им даде по-добри цени за продадените животни. Максималната цена за агнета ще бъде 4.50 лева на килограм живо тегло. Но зависи от много неща – качеството на агнетата, как са хранени, монопола на основните изкупвачи – арабите. и т.н.
Напоследък много овцевъди са се отказали от стопанствата си. Цели стада бяха продадени, защото вече не са печеливши. Напротив. Стадо овце носи загуби, допълнителни разходи и по никакъв начин  вече не носят печалбата от миналото.
В допълнение, да не говорим за болестите, които разбиват овцевъдите. Най-опасното, имащо го в почти всички окръзи на страната, е скрейпи. Смъртоносна болест, без лечение, при която се убиват всички  овце, ако е намерена и една болна овца в стадото. На вратата бие и чумата по  дребни преживни животни. Засега Румъния няма потвърден случай. Много колеги, за които чувам, продават. Всеки продава, продава, никой не купува (без животни)Не знам как ще бъдат агнетата на Великден, какви ще бъдат цените. В такава мрачна ситуация, само истинските пастири, не се отказват от  стадата си и отиват на барикадите” – така  завършва своя разказ овчарят Йон Флорин от Кърнещ.

Днес бяхме на овчарника на Ники Къчев от Сливен. Вреше и кипеше. Сформираха се новите групи, почистваха се помещенията. Довършваше се допълнително помещение за овцете. Няколко дена подред се чуваме с Ники по телефона, и сутрин рано и по обяд и вечер, и винаги се  чуваше блеенето на агнетата.
– „За цени не се говори още. Да оправим агнетата, пък после ще я мислим. Сега „обирам“ плодовете от едногодишния си труд. След няколко месеца ще отваряме „сергията“. Мисля, че цените ще са по-добри от минала година. Нали  знаете, след затишието идва буря. Дано пък този път вятъра да духа към нашите джобове” – каза Ники.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

 

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Vednij se razbrahme s kolegite ce sledvashtia den nyma da davame mlykoto i razbrah na sledvashtia den nykoi sa dali mlykoto a te byha tezi koito nay mnogo govoryt. I razbrah na vilka zashto mu e debel vrata

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук