Румъния каза – не на антибиотиците в животновъдството

0

За румънските животновъди започна да действа предупреждението, което те получиха  за намаляване или изключването на употребата на антибиотици. Предупреждението с жизнено значение за всички животновъди в Румъния, идва от най-високо равнище. Мобилизирани са силите на властта с правомощия за контрол и санкциониране.
Фермерите са призовани от Световната здравна организация (СЗО),  да спрат  използване на  антибиотици, които са за стимулиране на растежа, и предотвратяване на заболявания при животните за производство на храни. Тъй като, тази практика, може да доведе, до развитието на опасни инфекции при хората. Ако това се установи, ще се прилага санкциониране.
В противен случай има опасност да станем свидетели на растежа и разпространението на така наречените superbacterii – лекарствено резистентни инфекции, които могат да възпрепятстват действието на лечението, предназначени за унищожаване, обясняват специалистите.
Според  Румънските ветеринари, антибиотици се използват само за животните, които са диагностицирани като болни, и това е в резултат на прилагане на програма за намаляване на употребата на  антибиотици при животните. Те  заявяват, че страната  е под средния размер на използване на антибиотици в животновъдството, продавани в ЕС.
Последния доклад на Европейската агенция по лекарствата, показа, че Румъния е осма в ЕС по броят на антибиотици, закупени от ветеринарна аптека. Пред Румъния са Испания, Белгия или Франция.
Подобно предупреждение получи и България преди известно време.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук