Ако се случи това – отличен 6

11

На вашето внимание предоставяме изказването на един министър на земеделието. Нарочно не пишем в началото неговото име за да проверим може ли да предположите, на коя държава е министър.

Според мен всяка стратегия за бъдещето на европейския сектор на хранително-вкусовата промишленост, трябва да има за своя основна цел, обновявана за поколенията. За тази цел и финансовите ресурси на ЕС, трябва да се използват възможно най-ефективно,  за да се насърчи действително смяната на поколенията,  да се избегне процесът на изоставяне на селските райони от младите хора и застаряването на земеделските стопани.

В същото време, следва да се окаже подкрепа и на дребните земеделски стопани, които поддържат „живи” селските райони, особено планинските, които са предимно собственост на млади земеделски стопани, които могат да допринесат по-добре за сближаването с европейската селска среда, да я съживят и превърнат в по-просперираща.

Здравето на животните остава една от основните цели за правилното функциониране и развитие на животновъдния сектор, което има основен принос за икономическия растеж на държавите-членки и на Европейския съюз като цяло. Ето защо, ще трябва да продължи обсъждането на основните заразни болести, които вече са и при нас и имат трансграничен характер.
Африканската чума по свинете е една от болестите, пред които е изправен ЕС от 2014 г., която продължава да се разпространява и за която трябва да се намерят ефективни решения за ограничаване на икономическите и социалните последици, породени от наличието на тази болест на територията на Съюза. Румънското председателство ще продължи да улеснява дискусиите за африканската чума по свинете както в Съвета, така и на министерската конференция, която ще се проведе в Букурещ, посветена на тази болест, както и на други трансгранични болести по животните.

Хуманното отношение към животните, също ще остане в нашето внимание по време на председателството на Съвета на ЕС. В тази връзка ще разгледаме препоръките на доклада на Европейската сметна палата относно „Хуманно отношение към животните в ЕС: намаляване на различията между амбициозни цели и прилагане на практика“, публикуван на 14 ноември 2018 г., и ще улесни приемането на заключенията на Съвета по него.

Износът на живи животни ще продължи да бъде важен източник на доходи за земеделските стопани в ЕС, а румънското председателство ще продължи дебатите за определяне на решения и добри практики за гарантиране на хуманното отношение към животните по време на корабоплаването. Семинар на тази тема ще се проведе в Букурещ, в рамките на неформалната среща на ръководителите на ветеринарните служби през юни .

Това е част от доклада /в часта животновъдство/ изнесен пред  Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент в сряда, 23 януари 2019 г от Министърът на земеделието на Румъния -Петре Дае

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

11 КОМЕНТАРИ

  1. А нашия Порожанчо, освен да трепе ненучжно животинките на хората друго не знае! Смешници!!!

  2. Не че Румънците са цъфнали, ама хубави приказки. Колкото за трепенето……си спомням едих плакат, който ни приканяше да отидем в света на Малборо, но ние сме доволни на света на Ардата.

  3. Tihomir Petrov Чий да диря в света на Марлборо??? То да не е станало там рай изведнъж? И тук може да е, ама трябва ….смелост!

  4. Пламен Петров тя топлата вода е открита, само се чудим за какво да я използваме. Смелите в Африка ги видяхме.

  5. Поредно хвърляне на пясък в очите на дребния и малък независим животновъд.Само организиране и програми на местна почва без външна намеса е успех .Другото е ликвидация .

  6. ДРЪН, ДРЪН ЯРИНА! В БРЮКСЕЛ СЕДЯТ ЕДНИ ДЮМБЕЛИ И СЪЧИНЯВАТ ПРАВИЛА ЗА ТРЕПАНЕ НА МУХИТЕ. КОГА У НАС Е ИМАЛО ТОЛКОВА ЗАБОЛЯВАНИЯ ПО ЖИВОТНИТЕ.РАЗБИВАНЕТО НА НВМС ДОВЕДЕ ДО ХАОС ВЪВ ВЕТЕРИНАРНИТЕ СЛУЖБИ.ПРАКТИЧЕСКОТО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЗООИНЖИНЕРИТЕ ОТ ФЕРМИТЕ ДОВЕДЕ ДО НЕПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ, ГЛЕДАНЕ И РАЗВЪЖДАНЕ НА ЖИВОТНИТЕ. ПОЯВАТА НА НЕЕДИНТИФИЦИРАНИ ЖИВОТНИ С ИЗМИСЛЕНИ “АБОРИГЕННИ” ПОРОДИ ВОДИ ДО НИСКА ПРОДУКТИВНОС И БЕДНОТИ

  7. Я И НАЙ-ВАЖНОТО ЛИПСАТА НА ДЪРЖАВНА СТРАТЕГИЯ ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА НАЦИОНАЛНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ ВОДИ ДО НЕГОВИЯ УПАДЪК,ПОРОЧНА СТРУКТУРА, ЗЪРНЕНИ БАОНИ И ИЗЧЕЗВАНЕ НА СЕЛАТА. ДА АМА КОЙ ДА Я НАПРАВИ??!!.

  8. Румънците дръпнаха толкова напред последните години,за разлика от нас…Ръстът в овцевъдството им е впечатляващ,стигнаха до номер едно в ЕС по износ,ама не са цъфнали,да…имат още много докато ни стигнат.

  9. Румънците знаят какво е нужно в земеделието, за да подпомогнат малкия и среден бизнес, и ще го направят за разлика от нас!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук