В Египет учените откриха най-старото сирене в света

Екип от италиански и египетски учени съобщиха, че са открили сред мумифицираните тела от преди 3200 години, в гробница в южен Кайро, Египет, най – старото сирене в света.
Според проучването, публикувано в списанието Analytical Chemistry изследователите открили парчето сирене, установили, че то е било направено то смес от мляко на кози, крави и овце.

“Това е може би най-старият остатък от твърдото сирене намерено някога”, подчертават учените.

Гробницата, в която е намерено сиренето, е открита от някакви ловци през 1885 г., но местоположението и никога не е било регистрирано и гробницата се е изгубила под пясъците на пустинята Сахара. Едва през 2010 г. тя е била преоткрита от група археолози от университета в Кайро.
Намереното сирене е предназначено за вечното пътуване на собственика на гробницата: Птамес, префект на Тева (1290-1213 г. пр. Хр.).
Изследванията също така показват наличието на бактерията Brucella melitensis , която причинява бруцелоза, болест, известна като “средиземноморска треска”, която се е разпространява в древен Египет.
Досега доказателствата за тези бактерии са получени от ефектите, които се получават в останките на някои мумии, но проучването също така позволява “достъп до първия абсолютен случай на наличието на бруцелоза в епохата на фараоните чрез биомолекулни тестове”, казват авторите на изследването.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук