Идва време да се продават агнетата

2

Интересно, някъде започнаха да се продават агнета, другаде се готвят за това, но никой и не обелва дума за цената. Комшиите от север, надуха главите на управляващите там, че се очакват изключително ниски цени за агнетата. В Гърция на централните хали в Атина, преди няколко седмици, можеше да намериш агнешко от 4 до 6 евро за килограм.
У нас засега имаме пълно „мълчание на агнетата“.
По принцип, овцевъдите не би трябвало да имат проблеми с реализацията на агнетата, защото тях просто ги няма в достатъчно количество. Така че, както и миналата година цената ще бъде добра.
Но проблемите са няколко.
Реализацията от кашлите пак ще трябва да става тайно, защото все още няма ход на програмата на малките кланици. Но дори и да имаше, тя не оправя този проблем. Миналата година имаше доста заболявания по ДПЖ, което означава и по-строг контрол от страна на ветеринарите. Вероятно по някое време ще има напрежение по отношение фактурирането. Съгласно проекта за Наредба 3, ще трябва да се представят фактури за реализирането на определен брой агнета. Макар и малък брой за реализация, заветния документ трябва да го има всеки, ако иска да получи субсидия.
Агнето може да излезе от фермата, само ако има пътен лист и се насочва към друг животновъден обект или кланица. Тогава можеш да издадеш фактура.

Вероятно ще се повтори упражнението с млякото от миналата година. Големите изкупвачи, на които може да се пусне фактура, ще дадат по-ниски изкупни цени, защото знаят, че овцевъдите ще дадат мило и драго за да имат заветната фактура. Те пък от своя страна ще писнат, че цените за агнешкото са ниски и ще развеят байраците пред МЗХГ, за да получат поредният трошлив de minimis. Има и вероятността, овцевъдите да започнат да си продават агнета помежду си. Дано да нямаме тези сценарий.

Каква ще бъде цената.
Сякаш не е трудно да се отговори. От място, от купувач – шест лева/кг и нагоре. За едрите изкупвачи, цената ще е надолу, но пак около миналогодишната. Агнетата за разплод ще продължават да държат висока цена, защото имаме вече няколко износа зад граница. Износ на агнета за арабските страни и Турция, дори и да го има, ще бъде в малки количества.
Всеки говори да изнасяме, пък като чуе цената и количествата се дърпа.
Всичко може да се случи по отношение на цената, защото нямаме анализ на ситуацията, статистика от минали години и прогнози.

Каква е ситуацията при комшиите от Румъния.

Доклада им показва, че Румъния е най-големия износител на овце, шилета и агнета в ЕО. Броят на изнесените животни е 2.42 млн, като 65% от тях са изнесени извън Европа.

Овцете и агнетата за клане представляват по-голямата част от доставките, докато чистопородните разплодни овце и агнета заемат малка част по отношение на стойността на износа.

Изнесени са за Либия 400 000 бр и  Йордания 630 000 бр. От ЕО агнетата са реализирани  основно в България 58.300  глави и Гърция с 59 000 агнета.
Интересно е да се отбележи, че докато общият брой на овцете във Великобритания е спаднал с 3% за 10 години, от 2005 г. броят на овцете в Румъния се е увеличил с 25% за същия период.

Износът на месо също се е увеличил през последните години. 

 Според икономическия анализатор румънските овцевъди биха се възползвали, ако износът на живи животни бъде заменен от износ на месо, защото биха получили много по-високи цени. Миналата година цената не е надвишавала 9 леи/кг или около 4 лв и малко отгоре.
Смешна сума, знаейки, че изнесените овце, освен, че са измъчвани по време на транспортирането, се продават в арабски страни за над 450  леи .

  Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

2 КОМЕНТАРИ

  1. Така е приятелю за съжаление.Къде са разните представители на бранша,които се пъчат в МЗХ на разни съвети по животновъдство

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук