Клонинг на кон разгневи животновъди

0

Зарела Олсън от Канада решила да клонира любимия си кон Капучино, печелил престижни награди от състезания. Капучино починал преди няколко години, а Олсън дала 160 хил. долара на биотехнологична компания, специализирана в клонирането на животни, за да се сдобие с точно, негово копие.

Генетичният двойник се родил през май миналата година, но животновъдите в страната са изключително недоволни от постиженията на генното инженерство. Те са разтревожени, че клонирането заплашва тяхната индустрия.

„Това е начин да се създаде копие на велик кон. Развъждането на коне е изкуство. Клонирането е само техника”, казва за Daily Telegraph Карол Харис, собственик на ферма за коне.

Привържениците на клонирането обаче твърдят, че недоволството е породена от липсата на знания за процеса на клонирането. Кобила на име Прометеа стана първият клониран кон в света, след успешен опит на италиански учени през 2003 г.

В момента, в света съществуват над 65 клонинги на коне. 50 от тях са произведени от ViaGen, биотехнологична компания, базирана в Тексас, която г-жа Олсън, използвала за клонирането на Капучино. manager.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук