Гръцките овчари хващат гегите

3

Може би тази публикация против гръцките овцевъди и козевъди има и търговски привкус. Ясно е обаче, че борбата за пазарите на продукция от овче и козе мляко тепърва започва. Независимо от това, че непрекъснато тръбим, че по-хубаво от овчето сирене и кисело мляко няма, не така мисли голяма част от консуматорите.
И това е съвсем нормално.
В колко страни децата са хапвали вкусното овче мляко или сирене. От цифритеq които ще прочетете, ще ви стане ясно, че Гърция е колос по отношение на овцевъдна продукция и конкуренцията използва всякакви средства за да я
разконцентрира.

В гръцките мандри се обработва повече овче и козе мляко, отколкото краве у нас.

Преработеното у нас мляко е просто капка в сравнение с гръцкото. За месото, трябва да мълчим и стоим мирно.


Гръцката асоциация по животновъдство  в сряда, 9/01/2019 г публикува съобщение в пресата. Относно публикация, че на овцевъдите ще бъдат предоставяни парични средства за да затворят фермите си.
В съобщението на фермерите са казва следното:

„Бяхме изненадани да прочетем неотдавнашна публикация на вестник „Съглашение“ за предоставяне  награда от ЕС за овчарите, които напуснат професията.
Който е инициатор  на това, той е наш враг и враг на страната”.

Това е напълно недостоверна информация, която Министерството на развитието на селските райони и храните официално отрича.
По-конкретно, заместник-министър г-жа Teriliouridou казва: „Сценариите, свързани с предполагаемата премия за овцевъди и козевъди да напуснат професията, не съответстват на действителността. Никаква мисъл и никаква дискусия не съществува нито на ниво политическо ръководство, нито на нивото на Европейския съюз.

Гръцката асоциация по животновъдството е проучила този въпрос и на равнище ЕС, и  е установила, че никога не е имало такова разискване в съответните органи на ЕС, нито ще има, както ни увери главния комисар на Комисията.

Асоциацията е представила цялостен национален план за развитие на животновъдството в нашата страна, особено в сектора на отглеждането на овце и кози, който е най-важният отрасъл в сектора. В него  работят 82 000 ферми и произвежда над 750 000 тона мляко от овцете  и козите и повече от 100 000 тона месо. Само от износа на сиренето ФЕТА  печалбата е 370 млн. евро всяка година.

Ние никога не сме искали  „нашето погребение“, искаме подкрепа, като се стремим да спечелим от унизителните цени на млякото и месото, продиктувани най-вече от вноса на мляко и месо.

Ние искаме мерки за намаляване на производствените разходи,  намаляване на данъците, мерки за подкрепа, обновяване и подобряване на нашите стада, чрез генетичното подобрение .
Ние искаме подкрепата за FETA, нашите сирена и кисело мляко у дома и в чужбина”.

източник:АГЖ

Интересно е, ако нашите овцевъди и козевъди получат такава оферта как ще реагират.
Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

3 КОМЕНТАРИ

    • Emilian Stoynov не е фалшива новината. Но се отнася за тези които,са купили животни,с право на субсидия.! Платили са ги добре на времето. Има го като предложение-тема.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук