Мурсиана Гранадина (Murcia-Granada)

12

Нормално е за животновъдите, най-достоверна да е информацията, която получават от своите колеги. В тази информация не се прилагат фирмените „уловки“ и рибарските лафове. Е, по някой път имам увеличение на някои от продуктивните признаци, но това си е нормално при разговор между животновъди.
Преди да презентираме испанската порода кози Murciano Granadina /или Мурсиана съкратено/ ще поместим разказа на един румънски козевъд, който работи с тази порода кози.

Казвам се Джордж Гридеану, и съм от Румъния. Инвестирах в отглеждането на кози, като  стартирах с 22 кози купени от Испания по 350 евро парчето. Породата Murcia-Granada, известна в нашата страна като Murciana, се отглежда за мляко и месо. Произхожда от Испания, в района на Мурсия, на югоизточния бряг на Средиземно море.

Козата от тази порода дава 500 кг. Мляко за около 280 дни лактация. Млякото е с отлично съдържание на мазнини и протеини – 5,3% мазнини и 3,4% протеини. Значително по-високи в проценти от другите породи кози по тези признаци.

Отглеждам тази порода вече три години и съм я избрал, защото животните са много добри, послушни, не правят бели и не се губят. Изпълняват дори команди. Като порода за мляко, те не са толкова едри, колкото обикновените румънски млечни кози. Козите  Мурсиана имат и много предимства, например, ако не са бременни, те дават мляко, и това може да продължи година. Млякото, като количество е по-малко, отколкото в началото на лактацията.

Козето мляко побеждава диабета

Защо реших да инвестирам в Мурсиана Гранадина (Murcia-Granada). Решението ми се обосноваваше на две причини – първата бе, че тази порода кози ми харесваше и чувствах, че тя е моята страст и втората причина бе здравословен проблем, който имах и трябваше да консумирам козе мляко. След три години вече имах 85 кози. Повечето ги купих както вече казах на 350 евро бройката, но взех и такива на 150 евро.

Порода кози Мурсиана Гранадина има характеристики, които включват черна или тъмнокафява косменна покривка. Рога и брада има само при мъжките екземпляри, женските имат много добре развито виме.
Най-важното е, че породата Мурсиана се адаптира много бързо към условията в Румъния и разходите за поддръжка не са високи. Не съм имал никакви проблеми с аклиматизацията, когато е горещо, лежат по поляната и си мислех, че са мъртви, не дай боже. Но те харесват слънцето, и когато е много горещо, отиват на сянката. Вода имат на разположение денонощно. Храненето е ясно на паша, а в кашлата сено, общо за всички 180 кг и 40 – 45 кг царевица за всички. Царевицата давам веднъж дневно с допълнение от малко люцерново сено.

Предимство на млякото, получено от кози от тази порода е, че то няма миризма, както много други кози млека. Като се има предвид, че по-малко време козите са на паша, получавам и по-малко мляко. Полученото мляко не  продавам директно, избрах да добавя стойност и да го използвам за сиренето, за което вече съм и  разработил пазар сред своите познати в Букурещ. Що се отнася до производството на месо, ярето трябва да расте една година, да достигне до 30 килограма. Месото е много нежно, с изключителен вкус и без миризма.

Цените, които получавам са 18 лева на килограм за кашкавал и 11 лева  за сирене. Тези, които са го вкусили продължават да поръчват, значи им харесва. Нямам специална рецепта. Приготвям го по традиционна рецепта – затопляне, маята, след това в цедака. Поставяне във форма на шайба и това е.

Що се отнася до болестите,  породата не е създава много проблеми, но козите са много чувствителни към места, където има въздушни течения. Не са  боледували досега, защото съм направил всички терапии до момента. Имам ветеринар на разположение, но досега не съм го викал по спешност. Оправям се някак си.  Всяка година варосвам стените на обора, като слагам два слоя вар. Освен това, помагам им да се съпротивляват на заболяванията, като им давам витамини. Просто срамно е да не им се дават, не са толкова скъпи. Вместо да купувам цигари, купувам витамини на козите.  Зоотехниката е страст, чета интернет, чета книги .

Всъщност нищо особено. Една румъно-българска плоча, която се върти в момента в двете страни. Докога, обаче никой не знае. Изискванията се увеличават и  всичко става трудно да се отглеждат животни по този начин – както самото отглеждане така и реализацията на продукцията, завършва своя разказ румънския фермер.

За Овцевъд & Козевъд специално от Букурещ – Костел Чита


Козата Мурсиана Гранадина  е създадена в полусухите райони на Югоизточна Испания. Козите са отглеждани основно за мляко и месо, с което са се изхранвали хората в бедните райони на страната. Породата се е разпостранила по късно в Латинска Америка, както и Северна Африка.Тези кози са със средно живо тегло от 30 до 50 кг при женските  и 50-60 кг за пръчовете. На цвят са обикновено черни или махагонови.  Не се допускат бели петна. Козите са с изправени уши и опашки, с къса, груба козина и по-дълга при пръчовете, отколкото при козите.

 Козите Мурсиана Гранадина   са много добри производителки на мляко -около 500 литра  годишно. Млякото е 5.6% мазнини и 3,6% протеин. В Испания това мляко се използва главно за производство на кашкавал.  Месото също е вкусно,а агнетата се развиват добре.  Козите раждат по 2 ярета и нямат определен сезон за размножаване, навършват полова зрялост на около 7-8 месечна възраст.weebly.com

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

12 КОМЕНТАРИ

  1. Чудесно животно млекопреработвателите на такива се радват наи много повече мляко по ниска цена

  2. Taзи порода определено не е за нашата държава! Те виреят само в южна Испания,откъдето носи и името си.Ако беше противното ,то в северната част щяха да отглеждат само такива

  3. Мурсия определено е най известната Испанска коза. По отношение на аклиматизацията…. Ми много добре се аклиматизира в централна Русия. По отношение на лактацията… В промишлените ферми ги доят и по две години. Осеменяват ги като почне да намалява млякото. Надоеното мляко за породата е до 1200 литра за лактация от 290 дни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук