Ултразвукът не е новост и за нашите животновъди

Михаил Михайлов: През последните години на много изложения по овцевъдство и козевъдство се появява със своя станок французина Жан-Франсоа Бомонт, който използвайки технологията с ултразвук, проверява животните за бременност и дори броя на приплодите.
Всъщност нищо ново под слънцето. Още през деветдесет години на миналия век, закупихме ултразвуков апарат за ранна диагностика на бременността при животните. Спомням си само, че мембраната казаха, че са закупили от Австрия, а останалото от  апарата, бе изработено  в бг институт. Вероятно това е било още през далечната 1996 г, защото тогавашният министър-председател Жан Виденов дойде на посещение в Селекционен център Сливен и демонстрирайки му този уред той сподели, че е запознат с него и неговия институт където е работел е взел участие в конструкцията.
Уреда закупихме най-вече за доказване бременността при кравите, защото тогава беше времето на безразборното клане.
Много добри резултати се получиха и при доказване бременността при кобилите.
С уреда работеше екип начело с г-жа Янка Стефанова от Селекционен център Сливен и показаха много добър процент на познаваемост.
В момента нямам информация дали у нас се използва сега тази технология, защото в говедовъдството е изместена от видеозона, на който най-добрите наши специалисти могат още на 28-мия ден да хванат приплода.
Преди няколко години, говорих с един полски ветеринар, който ми каза, че можел да хване бременността още на 14-15 ден, дали е така, не мога да ви кажа.

 Някой може да смята вече ултразвука за остаряла технология, но г-н Бомонт всяка година проверява 50 000 овце, 50 000 кози и 18 000 крави за тяхната бременност  и плодовитост.  Понякога го прави на повече от 500 животни на ден.
С ултразвуковото устройство, г-н Бомонт не само може да разбере за няколко минути, дали майката е бременна или не, но също и колко плода има и на каква възраст са. Процентът на грешките е около един до два процента. Грешките се появяват, когато ембрионите са вече твърде големи,   втория  плод може да се скрие зад първия, така че, човек не го вижда на ултразвука. От друга страна, ако ембрионите не са поне на 30 дни, те са още твърде малки.
След ултразвуковия тест, вече се знае кои овце носят едно агне, близнаци или дори тризнаци. Бомонт ги отбелязва с различни цветове. Оцветените в синьо овце носят едно агне, а с червените маркираните близнаци. Овце с тризнаци  получават знак с двата цвята. Маркираните със зелено овце, не са бременни.
Фермерите се интересуват най-вече,  колко животни носят  овцете в момента. Това е особено важно за тях, особено за тези, които развъждат овце от породата Тексел, които поради късият  си врат и голяма глава имат трудни раждания.
Когато фермера е запознат с физиологичното състояние на „родилката“ той може да вземе и адекватни мерки.  Например, овце с един приплод трябва да получават само сено, докато тези с близнаци, също трябва да получават допълнително до 200 грама концентриран фураж,  причината е, че нарастващите плодове натискат върху търбуха.


Ултразвукът е звук с честота, по-голяма от горната граница на човешкия слух, около 20 kHz. Някои животни като кучета (до 45 kHz), делфини (до 150 kHz) и прилепи (до 110 kHz) имат по-висока граница от тази на човешкото ухо и могат да чуват ултразвук.

Ултразвукът има приложение в медицината и в промишлеността. В медицината, с помощта на ултразвук или ехография може да се визуализират мускули и меки тъкани и по този начин да се сканират органи. Акушерски ехографи обикновено се използват за наблюдение на плода по време на бременност.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук