Новини от комшиите: Не е лошо да се учим от другите

0

Доста често сме критикувани, че пишем за комшиите – гърци и румънци. Ами пишем нарочно, защото хората правят нещо. Не, че ние не правим, но сякаш ни изпреварват  малко по-малко. Освен от хубавите неща при тях, трябва да се учим и от грешките, които допускат.
Румънците, направиха нещо, което макар и да е малко по „Сталински“, ако беше реализирано като хората, сега щяхме да им гоним пушека.

Става дума за тяхна Наредба относно селекцията – задължително по един коч със сертификат на 35 овце. Нямаш ли го, овцете не получават субсидия. От това се възползваха някои селекционери, които в последствие бяха наречени „умните момчета“ и започна производство на кочове, както трябва и както и не трябва. Преди кампанията по заплождане, цената на „кочовете“ стигна до 800 лева. Защо кочовете са в кавички сигурно ви е ясно. Разбира се, проверяващите не спят и сега се води разследване относно кочопроизводството.
Имало е например високопродуктивни стада, където са се раждали само мъжки агнета. Всъщност позната родна картинка. В много от нашите стада пък въобще няма заявени мъжки животни.
Те са там, нали някой трябва да скача овцете, но са регистрирани като женски.
Защо, на всички е ясно.

Както хората казват, всяко начало има и край. От тази година е въведено задължителна татуировка.

Предполагаме, че някои от идеите на НОКА, които подкрепяме безрезервно са взаимствани от румънците. Дори при нас са разиграни в по-добър вариант. Става дума за малките мандри по места – този въпрос е вече решен и за мобилните доилни инсталации и малките кланични пунктове – за които дебата едва сега започва. Румънците обаче ни водят и по проекта за изкупуване на вълната. Голям проблем и за нашите овцевъди.

На 21 декември 2018 г. президентът на Румъния  подписа няколко Указа за обнародване на Закони за помощ на планинските земеделски производители. Един от тях е Закона за одобряване на Инвестиционната програма за създаване на центрове за събиране, изпиране и първична преработка на вълна и кожи в планинските райони. Броят на центровете, техният вид, местоположението в местностите в планинските райони и типът на проекта се одобряват от министъра на земеделието. До тук всичко си е по нашенски – и на входа и на изхода е министерството.

Всеки, четейки този материал, най-напред ще попита за финансирането. Бенефициентите по програмата получават до 40% от стойността на допустимите инвестиции, за да се създадат центрове за събиране, изпиране и първична преработка на вълна и кожи в планинските райони. Интензитетът на финансовата подкрепа може да бъде увеличен с 20 процентни пункта, при определени условия.

Финансовата подкрепа се предоставя само веднъж за бенефициента. Сумите, необходими за финансиране на Програмата, се осигуряват от държавния бюджет, чрез бюджета на Министерството на земеделието , за тази цел.

Общата стойност на Програмата е 5 млн. евро за максимум 8 центъра и се осигурява от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на земеделието и развитието на селските райони.

 Овцевъд & Козевъд директно от Букурещ

Всички права запазени. Позоваването на Овцевъд & Козевъд е задължително!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук