Кой ще плаща масрафа

“Тече, всичко тече, времето няма бряг и ни влече….”

Избрахме да започнем с цитат на песен от филма Васко де Гама от село Рупча.
Този куплет отговаря точно на това, което се случва в Ямболско, Хасковско и Бургаско по отношение на овцевъдството. Случващото е точно по песента – вече шест месеца всичко тече, няма бряг и започва влаченето, след което идва и удавянето.
Всъщност, някои овцевъди в този район, вече са удавници. Става дума за няколко от големите ферми, където в тази на Янко Митев, загубите се измерват вече с шест цифрено число в лева. Няма да казваме пък, колко продукция отиде на кино и не можа да достигне до купувачите.
Правим стратегия да увеличаваме овцете, да увеличаваме продукцията, как ще стане това при нови подобни условия. От това, което чуваме от БАБХ се разбира, че срока за карантината от шест месеца е изтекъл, но поради живите животни в едно стадо, още не сме коректни и ще чакаме благословията от някой.
Ами този някой, ако почне да се услушва, какво правим. Агнетата са вече в кошарите, хората почват да калайдисват гюмовете и приготвят цедаците.
Къде ще отиде тази продукция.
Ако въпроса не се реши по най-бързия начин, отново ще има протести на овцевъдите и блокиране на пътища. Все пак в тези три области се отглеждат близо 30% от овцете майки в страната ни.
Сигурно има виновни за ситуацията, но трябва веднага да се направи нещо. Логиката е много проста, щом ти забраняват нещо и не ти осигуряват реализация, някой трябва да плаща.

Вероятно ще има и такива, които ще си потърсят правата в съда.
И това си е направо цивилизован начин за уреждане на противоречия.

Въпроса е дали ще имат пари пък те да платят масрафа на адвоката. Няма да коментираме безсилието на властта, упоритостта на стопаните на въпросното стадо, агитките, които ги поддържаха, политическите формирования, които също взеха участие, къде скрито къде открито. Въпросът е къде ще бъдат те, ако не дай си боже не бъде вдигната карантината и има проблем с реализацията на продукцията.
Все пак нека си пуснат песничката от филма и да си припомнят, че –

“…..Тече, всичко тече, времето няма бряг и ни влече….”

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени. Позоваването на Овцевъд & Козевъд е задължително!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Прав си за протеста. В Болярово има стопани с ъс стада по 1000 овце и млякото отиваше в реката. Сега за новия сезон не знам.

  2. Всичко е било планувано, но Ани им задедна в гърлото. Сега след като са живи и здрави след 6 месеца овцете сами доказаха, че чума не е имало, а посерковците сами започнаха да се овъргалят в собствените си лайна, които сътвориха по нечие нареждане. Знаем кои са лобистите- големите

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук