Равносметката

1

РАВНОСМЕТКА:Окончателна сметка с отчитане на приходите и разходите; баланс.
Отчитане на всички положителни и отрицателни страни на едно нещо чрез тяхното съпоставяне.

Нормално е равносметка за извършеното през годината, да си прави всяка една фирма, всяка една организация, всеки земеделски производител, ако искате и всяко семейство.

Определено трябва да се каже, че тази година беше на овцевъдството.
Да не си помисли някой, че става дума за постигнати кой знае какви резултати. Резултатите ще ги разгледаме след малко, макар, че е трудно да ги коментираме. Годината беше на овцевъдите, по-скоро за това, че организационно постигнаха доста неща. Подредиха си кошарката, сформираха екип, изготвиха си план за работа и сега го реализират съответно графика, спечелиха няколко „битки“ с министерството, работят по стратегията си за развитие, осигуриха макар и малък финансов ресурс за овцевъдите, овцевъдите вярват на водачите си, и поне засега са плътно до тях. Амбициозната им програма продължава с пълна сила още от първия ден на годината. Дано да продължават така и да не се окажат поредния балон напълнен с един гол въздух.
Става дума за НОКА.

Равносметката, повече от скромна.
В годишния Доклад за развитието на земеделието, уж цифрите са все плюсове, ама на практика нещо се губи сякаш.
За 2018 г се предвижда увеличение на овцете с около 2% до 1 360 хил. броя, като млечните овце-майки нарасват с 1,6%, а тези от месодайно направление – с 0,6%. Общият брой на козите се прогнозира да е с около 1% повече от 2017 г., достигайки около 257 хил. броя.
Ако това е така, това означава, че стадата ни застаряват изключително много, защото имаме ремонтни животни малко над 45 000 бр при нужда от поне 200 000 бр.

Производството на овче и козе мляко се предвижда да достигне през 2018 г съответно 75 хил. литра (+12% на годишна база) и 44 хил. литра (+4%). Това са добри резултати, но въпросът е, че в това количество влиза и консумираното мляко от производителите. Отдавна казваме, че когато говорим за бизнес не трябва да има никакви сантименти, компромиси и аванси.
Някои други цифри, пак от официални източници бият камбаната.
В млекопреработвателните предприятия, официално са изкупени от началото на годината всичко 35 500 т сурово мляко от овце, кози и биволи. Това количество е до края на октомври. Нека до края на годината да се получат още 2000 т мляко, което означава, че общото количество може да стигне до 38 000 т.
Не е много нали – от над 1 млн.овце, над 200 000бр кози и над 9000бр биволици.

По отношение на месото нещата са подобни. Обработени  са в кланици 261 000 животни от ДРД с кланично тегло всичко от 2 052 000 кг или по-малко от половин килограм на човек.

Някой би ли отговорил, с такова производство кой и до кога ще ни търпи.
Няма такава страна – само да дават и да не вземат.

Ако през Новата година овцевъдите не покажат ход нагоре, просто ще си отрежат клончето на което успяха да се качат.
Някой ще каже, ама ние продаваме продукция на свободния пазар. Да, ама този пазар е без правила, без данъци, без ангажименти.
Рано или късно и на това ще бъде сложен край.

Следващото е ниската продуктивност на нашите овце. С изключение на десетината чистопородни месни и млечни стада и то внесени от чужбина, много е трудно да видиш типизирани стада.
Карашика е тотален.
Най-мащабната ни порода ли линя или незнаем как да я кръстим, позволява това.
По същия начин стоят нещата с десетките аборигенни породи.

Следващия момент е средната продуктивност. Определено ниска. То няма и друг начин. Нямаш ли класни и проверени кочове, не чакай кой знае какви резултати. С кочове винаги е така. Не трябва да лежим на приказката, че нашето агнешко е най-вкусно. Кой го казва, ние си го казваме. Че нашето мляко е на добро. Пак ние си го казваме.
То ако беше така, щеше да има опашки на границата за агнешко и мляко.

Пожелаваме на овцевъдите Новата година да им донесе най-вече здраве, повече агнета в кошарите и да стават още по-задружни.
Не трябва обаче да забравят, че още са в началото на пътя и успеха не идва само със субсидиите и продаден тайно някои литър мляко.

ЧЕСТИТА НОВАТА 2019 г.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени. Позоваването на Овцевъд & Козевъд е задължително!

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук