Модата на биохраните (II част)

0
Свързани статии:

Модата на биохраните (I част)

Сигурен ли съм, че купувам био?

Когато купувате органичен продукт, това до голяма степен е на доверие към производител и издател на сертификата му. Биохрана може да бъде само тази с издаден сертификат. Друг продукт, който се отглежда и преработва по същите изисквания, но няма гаранция от специализирана фирма, няма право да носи името био. Знаците на тези сертификати са листенце, оформено от звезди на зелен фон и американското лого – кръг, в който е съкращението USDA Organic.

Как се издават тези малки щампи? Право да ги използват имат производители, които са преминали всички първоначални проверки и са под периодично наблюдение на сертифициращите компании. В България има няколко такива дружества, които получават лиценз от Министерството на земеделието и храните, и тяхната задача първоначално е да се уверят, че производителят е създал нужните условия за биопроизводство.

За всеки различен продукт има първоначален преходен срок, в който производителят покрива условията, но все още няма право на сертификат. За растенията той е 1.5 – 2 години за земята, за животинските продукти – 6 месеца. През това време се правят постоянни изпитания и ако след изтичането му сертифициращата фирма се убеди, че производителят отговаря на условията, му издава документ за органично производство. Чак тогава той има официално правото да ги продава като биопродукти.

При мандрите за по-стриктен контрол се водят дневници за постъпилото мляко, какво се произвежда и колко краен продукт излиза. Според Любомир Ноков да се манипулира такава информация не е възможно, тъй като изкупуването на мляко независимо какво е с много строг режим на контрол и постоянно може да се проследи дали количеството на крайния продукт с биоетикет отговаря на постъпилото мляко.

На теория да излъжеш сертифициращия орган, че правиш био, а всъщност нарушаваш правилата, е възможно. На практика трябва да имаш доста късмет да не те хванат, ако го правиш редовно, защото никога не знаеш кога точно ще дойде проверка и дали няма търговец или сертификатор да вземе проба за изследване.източник:Пазаруване

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук