Модата на биохраните (I част)

0

Рядко хората се замислят какво точно е органично произведена храна, защо (поне в България) тя е по-скъпа от обикновената, наистина ли е полезна и каква всъщност цена плащаме всеки път, когато изберем какъв продукт да си купим. От всички митове и истини за органичните храни избрахме най-често задаваните въпроси, за да се опитаме да разкажем що е то биохрана и какво се крие зад специалните й етикети.

Какво точно е биохрана?

Био, или още наричана органична храна, са суровите или преработени продукти, за чието отглеждане и преработка не се използват изкуствени торове, пестициди, различни химически добавки, консерванти, овкусители. Ако става въпрос за животински продукти – те трябва да са от животни, които са хранени с фуражи, отговарящи на условия биопроизводство (без добавени антибиотици и генетично модифицирани организми), отглеждани по начин, който най-много ги доближава до природата и естествената им среда.

Освен това има и редица ограничения къде може да се случва. То трябва да бъде далеч от индустриални замърсявания, натоварени пътища, да има отстояние от площи с обикновено земеделие, да бъде на чиста, незамърсена почва и да се отглежда и преработва по начин, който щади околната среда. Органичното производство изключва ГМО, но тъй като в природата следи от тях на практика има навсякъде заради неволен пренос на изкуствено оформените гени, е допустимо много малко количество в биопродукцията.

“Целта на биологичното производство е да опазва околната среда”, обяснява Любомир Ноков, управител на “Био България” (марка “Хармоника”). Ползата от консумацията на такива продукти е допълнителен “бонус”, но основното е да се съхрани природата, каза Ноков.
Изследвания на учени доказаха, че в биопродуктите не се съдържат повече полезни вещества, отколкото в обикновените. В тях обаче липсват много от индустриалните химикали, използвани в конвенционалното земеделие, а при животинските продукти можете да сте спокойни, че животното не е било третирано със силни медикаменти и антибиотици.

За всеки вид продукт има специални изисквания, като например кокошките от фермите за носачки да разполагат с достатъчно място, да се хранят с повече естествена храна вместо с изкуствени фуражи. Плодовете и зеленчуците могат да се торят и пръскат с препарати, които са одобрени за биологично земеделие и се произвеждат на растителна и животинска основа, допустимо е и ограничено използване на меден сулфат (син камък) като химически фунгицид. изт.Пазаруване

Свързани статии:

Модата на биохраните (II част)

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук