Породи кози – Кашмирска коза

Тези кози живеят във високите планини на Тибет и Централна Азия, в планините на Иран и Монголия, както и в северните райони на Индия. Тези кози са добре приспособени към живота, на височина до пет хиляди метра над морското равнище, където при екстремни климатични условия и резки температурни колебания формират своето уникално „палто”. Пухът на тези кози е изключително лек и много ценен.

Произход 

През 14 век тази коза е открита за пръв път от персиец на име Али ел Самдани в района на Кашмир. Историята на кашмирската коза, а оттам и на кашмирската вълна, започнала, когато Мир Али Хамадани взел вълна от Кашмирската коза, и направил чорапи, шалове и шапки. Той ги дарява на краля на Кашмир и му предлага да започнат да правят шалове от тази вълна.

Описание на породата

Кашмирските кози принадлежат към нископродуктивните породи кози, въпреки че местните обитатели на родината им, получават мляко и месо от тях.Това са малки и доста елегантни животни, чиято височина при холката не надвишава 60 сантиметра, а дължината на тялото е до един и половина метра.
Отличителен белег на тези кози е уникалният им профил на главата, и дългите увиснали уши. Рогата на тази порода не са големи, но леко извити като спирала. Средната жива маса на козите е 32-42 кг., а на пръчовете 50кг. Животните лесно се угояват, като месото им се отличава с добри вкусови качества
Козината на муцуната е къса и копринена, а останалата част от тялото е покрита с дългите косми, под които лежи много тънка и изключително мека подложка.
Вълната на тези животни е подходяща само за производство на груби тъкани, но долният пласт е много ценна суровина за леката промишленост.
Кашмирската овца е непретенциозна към фуражите. Отглежда се пасищно целогодишно по труднодостъпни планински пасища. От една коза козевъдите получават около 150-200 гр. пух, който се цени много високо. Космената покривка на повечето Кашмирски кози обикновено е бяла, но се срещат индивиди и със синкав и сив цвят.

Пух от кози Кашмир
Този ценен продукт, в продължение на много векове, е високо ценен като най-скъпата естествена суровина, сред всички други видове вълна и пух. Използва се за производство на елитни шалове, както и комплекти спално бельо, от най-високо качество. С нарастването на просперитета в страните от Европа, Америка и останалата част на света, търсенето на този, в никакъв случай евтин продукт непрекъснато се увеличава. Високата цена на кашмир продуктите е компенсирана от уникалните свойства на този материал. Той е абсолютно хипоалергичен, има изключително мекота и еластичност, а неговите топло изолационни свойства са легендарни.
Стригането на козите от тази порода, се извършва веднъж годишно, а пухът се изтръгва след остригването и дори се събира от земята и храстите. Космената покривка на повечето Кашмирски кози обикновено е бяла, но се срещат индивиди и със синкав и сив цвят.
Кашмирския пух се купува най-вече от индийските селяни, а най-големите пазари са в Лондон и в столицата на провинцията Кашмир, Шринагар. Цената на тъканите от кашмир е много висока. Това е разбираемо, защото са изключително красиви, леки, меки и много топли, поради което  са прославили тези животни из целия свят.
Платът за изработване на кашмирни шалове първо се произвежда в Шринагар, преди много векове. Тези шалове са били много ценени в древния Рим, а от 16-ти век благородните дами на кралските дворове на Европа са носел само такива шалове. След 1877 г. производството на шалове в самата провинция Кашмир, започва да намалява. Това се дължи на гладните времена, които принуждават най-добрите тъкачи на Шринагар да напуснат родните си места.
Приблизително от началото на деветнадесети век в Шотландия се създава имитация на истинските шалове от кашмир. Те били наречени “Paisley” и също били много ценени. Въпреки това, след 1870 Paisley шаловете им минава модата и в момента те не се произвеждат в промишлен мащаб.
В северните райони на Индия, през последните столетия, са се произвеждали красиви килими, но сега такива продукти са огромна рядкост, а цените за тях достигат космически височини.
Тази порода кози, понастоящем се отглеждат в европейски страни и се наричат “Кашмир”, но не приличат на истинските представители на тази порода. Те са по-скоро млечни кози, отколкото прочутото кашмирско кутре, така че, те не могат да се нарекат истински “Кашмир”.

6 КОМЕНТАРИ

  1. Ma i sad se kajem što nisam obišao farmu Kašmir kad sam poslednji put bio u Italiji. Ta žena koja ima tu farmu na italijanskim Alpima kako sam čuo, jako ih dobro čuva. Naravno, češlja ih jednom godišnje i vunu (puh) šalje za Nemačku. Jako skupa vuna-puh oko 200 gr, jer je jako malo i ima.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук