Като от приказките за овчарчетата, но факт

5

Публикуваме този материал със смесени чувства.
Първото, че винаги сме по-добри овцевъди от унгарците, дори сме изнасяли кочове за тях.
И второто, може би най-точната дума е – срам. Затова, че което те го правеха и имат сега, ние сме го имали още преди 40 години.
Разказа е на един румънски овчар, отглеждащ 1000 овце и върнал се от посещение при унгарските си колеги, преди няколко дни, публикуван в румънската преса, предоставен ни от нашият румънски приятел – Костел Чита.
Няма лъжа и измама. Точно обратното, човека – румънският овцевъд, като видял как се работи там, веднага се заинтересовал дали може с овцете си да се премести да живее и работи в Унгария. Отговора, който получил,  бил,  да – може.
Така че, нашите овцевъди да четат внимателно. Има вече не само терминал 1 и 2.


В Унгария не става нищо случайно при отглеждането на овце. Овцефермите не са с хиляди глави, както в Румъния. Стадата им са 50-100 бройки. Малки, но печеливши.
У нас (Румъния) е невъзможно това. За реализацията на всеки продукт от стопанството за овце е разработен и създаден клон. Агнетата се събират в центрове и от там заминават най-вече за Италия. Овчето мляко вече се събира директно от фермите от представители на някои френски компании.

Когато става въпрос за производителност, генетика, създаване на ферми,  унгарците нямат проблем. Това е отработено. При закупуването на кочове, те са не само с произход и генотип, но и се знае резистентността им към болестите.  Кочовете се отглеждат  в държавни центрове за подбор. С други думи, един земеделски производител няма да бъде измамен  да се прибера в  къщи с коч, тънък и мършав. Да даде  за него 1500 лв, защото ще му помогне да вземе субсидия по обвързаната подкрепа. Европейската субсидия, която се получава в Унгария, за една овца, е в рамките на 50-60 лева годишно.

Ето какво видяхме, в посетеното от нас  от овцевъдно стопанство в Унгария.

Посетихме овцеферма с 800 овце от месодайното направление. Агненето три път за две години. Във фермата работят собственика и две момчета. Това, което ми беше интересно, че някои от овцете стояха в обора, а другата част на полето.  На полето овцете не се пазят от никого. Заградени са с електропастир, но овцете му не изчезват. Никой не краде.

В Унгария животновъдите са с приоритет  при закупуване на земя, или наемане на такава.  Закупуване на коч с произход, става от най-съвременни центрове за отглеждане. Това не са частни центрове. Там всички животни са тествани и имат  генотипни оценки. Държавата поема  45% от стойността на закупените кочлета за доотглеждане от фермите.

Агнетата за продажба, се събират от овцефермите в депа и цената на килограм живо тегло е между 7 и 8  лева.  Изкупуват става по категории. Ако фермерът  носи агнетата в центъра, където  те се подготвят за износ или за клане.  Няма я  нашата лудост да идват посредници, да им давате агнета и да видите парите, ако ги видите след 2 месеца, 3 месеца, 4 месеца. Освен  това цената е изключително ниска 3-4 лева (цените са обърнати в бг лева, за по-лесно ориентиране). Ако се нуждаете от фураж за агнетата, отивате  в депото за събиране, сключвате договор за предаване на агнета, след като навършат търсените килограми. Може и да платите веднага или да ви удържат парите от вашите за доставените от вас агнета, товарите фуража и си отивате да храните агнетата.

Вълната, която ние продаваме за 50 стотинки за кг, тук (Унгария) е 3 лева за кг. Когато острижите овцете, идват и ви вземат вълната и я носят в складовете.

Попитах унгарските фермери, как мога да докарам овцете в Унгария. Казаха ни, че можем да си направим двойно гражданство. Овцете трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на един месец в Румъния и един месец в Унгария, за анализ и всичко, което е необходимо. Унгарското гражданство може да се получи чрез закупуване на къща в Унгария.
Искам да си купя къща и бавно да преместя овцете си в Унгария.
Давам ви пример. Имам над 1000 овце и мога да купя само трактор втора употреба в Румъния, който трябва да поправя, че вече не работи. Унгарският овчар има 50 овце и има съвсем нов трактор. Те се възползват от заемите с нисък лихвен процент, заеми само за земеделските стопани, за развитието на стопанствата
.

При тях ветеринарните лекари отговарят пряко за всичко, което се случва във фермата. Фермерите  плащат на ветеринаря около 15 лева  на овца годишно. Но лекарят отговаря на всички входни  – изходни данни за  фермата, всичко  което става по ветеринарното обслужване. В тези пари влизат и две ваксиниции за годината -задължителните.  В Унгария няма скрейпи и чумата на дребните преживни животни ..

При тях,  нито прасето, нито кравата, нито овцете боледуват от нещо.

Що се отнася до организациите на овцевъдите, в Унгария, там има само една федерация, в която членуват всички животновъди.
Една организация!
 Тя е силна и резултатите й се виждат по фермите.
За Овцевъд & Козевъд от Букурещ
Костел Чита

.

5 КОМЕНТАРИ

  1. То само с дано не става.А с бунтове.Това кой мислите го направи правителството на Виктор Орбан

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук