Новини от съседите: Коледа и за гръцките овцевъди и козевъди

4

Директно от Атина

Премиерът Алексис Ципрас и министъра на земеделието и селските райони Ставрос Араховити, преди два дни обявиха плащането на държавна помощ de minimis от 42 млн. евро на общо 45 000 овцевъдни и козевъдни стопанства.

Премиерът заяви, че плащането ще стане преди Коледа. Допустими са стада от овцете и козите във всички райони, отглеждащи  20 или повече животни, ако са доказали произведено мляко. Помощта се отпуска само  за женски животни над 1 година. Тази помощ най-вече  е резултат от тясното сътрудничество между министерствата на финансите и развитието на селските райони и храните.

Министър-председателят и министъра на земеделието посетиха кооперацията за преработка на мляко Калаврита. Водени от президента на кооперацията Павлос Сатолас се запознаха с производствения цикъл и видяха съоръженията за приготвяне и съхранение на сирене.

По време на срещата с фермерите, министърът на земеделието заяви:
“Помощта “de minimis” не трябва да се разглежда просто като допълнение към доходите. Това е подпомагане на земеделските стопани да понесат мерките и да засилят контрола на пазара на мляко. Тяхното интензифициране вече е започнало и първите резултати са видими. “

В отговор на това президента на кооперацията каза:
“Трябва да се върна с няколко десетилетия назад, за да си спомня кога  премиер е посетил кооперация и е разговарял с фермерите. Вие ни зарадвахте, но и накарахте да имаме чувство на отговорност. С това този Ваш ход доказахте, че министър-председателя е близо до първичното производство.”

От своя страна министър-председателят изпрати съобщение до всички мандри, казвайки:
“Бях впечатлен от кооперативната мандра. Но на мен ми  направи  впечатление друго. Попитах каква е цената, която кооператива плаща на фермерите и ми казаха, че  цената е 1,072 евро за килограм овче мляко, докато другите млекопреработватели  дават 0,75. Как  казвате, че сметките не излизат, докато този кооператив реализирате голяма печалба.
Ясно е, че някои мандри действат като картел и са „изтисквали” хората  от млекопроизводството, които в сняг и пек трябва в пет сутринта да доят овцете.
Нашата воля е да не допускаме повече това. За да можем да постигнем това, ние се нуждаем от вашето сътрудничество. “

Министър-председателят и министърът земеделието, внимателно са изслушали исканията на асоциираните животновъди и са отговорили, че подкрепят кооперативните схеми и кооперацията в  Калаврита е ярък пример за успешна колективна организация на първичния сектор, който издържа на кризата.

Директно от Атина
Михаил Михайлов

4 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук