Земеделие без животновъдство?

Според Европейската комисия, селското стопанство трябва да има по-голям принос за опазването на климата. Подобни искания вече бяха направени в средата на ноември от много германски екологични асоциации в програма от мерки.

Земеделието трябва да поддържа по-малко добитък

Селското стопанство е “най-големият източник на емисиите на парникови газове, на CO2”, се казва в  становище от Брюксел.

След това ЕС трябва да стане неутрален по отношение на въглеродните емисии до 2050 г. В същото време обаче се признава ключовата роля на селското стопанство за осигуряването на храна на населението. Комисията признава, че може да има трудности при намаляването на емисиите на парникови газове от селското стопанство.

Начините за намаляване на емисиите на парникови газове от селското стопанство включват “подобрения” в животновъдството и оптимизирано управление на торове.

Още в средата на ноември многобройни германски екологични и асоциациите на селскостопанските отрасли, представиха програма от мерки, които бяха счетени за необходими във всички области на политиката за опазване на климата до 2030 г.

Тъй като голяма част от емисиите от селското стопанство идват от животновъдството, основното предизвикателство е значителното намаляване на добитъка.

Производството на устойчива биомаса за използване в секторите на биоикономиката и енергетиката също играе важна роля съгласно съобщението на Комисията.

В Германия популациите от едър рогат добитък и овце са намалели с 15% и над 40% през последните 20 години. За разлика от тях броят на свинете се е увеличил с 7% за същия период. Като цяло добитъкът на добитък е намалял през последните 20 години от около 85 до 78 бр.

Малко по-малко от 6% от всички животински единици се държат в стопанства без земеделска земя .

3 КОМЕНТАРИ

  1. Стига с тия порнографски регламенти на ЕС. Българските правителства и парламент са национални предатели.За тях трябва народен съд и на пангара. Нима свинете са по-малко екологично вредни, че Германия със 7% е увеличила техният брой на отглеждане?!? Изобщо Р.България не защитава родните си интереси. Ние сме били чобанска и зарзавадчийска страна. С умишленото ликвидиране на тези отрасли настъпи и демографската криза по селата. Изобщо превърнаха страната ни в ДЪРЖАВА МЕНТЕ !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук