Малко, но все пак нещо

4

Преди няколко месеца писахме за схема в Румъня, за изкупуване на вълната от овцете. Става дума за създаване на центрове за изкупуване на вълна и съответно получаване бонус от страна фермерите. Това „упражнение” беше изпълнено сполучливо в доста райони на Румъния и сега фермерите готвят документи за получаване на помощта.

Земеделските производители, които са продали вълната от овцете си, ще получат парите от предвидената помощ, следващата седмица.
Парите ще бъдат разпределени на 74 отглеждащи овце
земеделски производители, които продали 162 тона вълна. Вълната е продадена от овцевъдите по 3.5 лей/кг  и те ще получат допълнително държавна субсидия от 1 лея за кг. /това се отнася за окръг Васлуй/. Общата сума, която ще бъде разпределена е 161.921 леи. Парите ще бъдат разпределени на овцевъди земеделските производители, които са продали вълна и предоставят  документи за това..

Бенефициерите на тази форма на подпомагане, трябва да притежават стопанство за овце, регистрирано в Националния регистър на стопанствата, и да докажат продажбата на количеството вълна, за което  искат подкрепа. Сумите, представляващи помощ de minimis, се изплащат на бенефициентите за годината на подаване на заявлението.

Центърът за събиране на вълни в окръг Васлуй е открит в Тутова. Фирмата разполага с капацитет за събиране на 1000 тона вълна, която ще бъде изнесена в Германия, Турция и Австрия.
“Чрез предоставянето на de minimis по тази схема, се осъществява както подобряване на ефективността от дейността на сектора за отглеждане на овце, така и за стимулирането на създаването на центрове за събиране на вълна. Ще се създадат нови работни места, а доходите на животновъдите ще се подобрят “, казва Гигел Круду (овцевъд)

Ние ще допълним – по този начин ще се разчистят овчарниците, навесите  и сметищата от вълна.

за Овцевъд & Козевъд
нашият приятел от Букурещ – Костел Чита

 

4 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук