Южноафриканците в шок, тъй като специално мляко от насекоми навлиза на пазара

1

Ако лесно  ви се гади от насекоми, това може да не е за вас, както храната, така и четивото.

Entomilk е специално мляко, произведено от селскостопански насекоми от местната южноафриканска компания  Gourmet Grubb, която  започна да го продава на южноафриканския пазар.
Резултатите от  изследванията за въздействието му върху хората не са отрицателни, но въпреки всичко то  поражда опасения за безопасността му. Но компанията, която стой зад него, набляга на хранителните ползи от млякото от насекоми.

“Помислете за Entomilk като устойчива, природосъобразна, питателна, без лактоза, вкусна  млечна алтернатива на бъдещето” казват от Gourmet Grubb, като добавят, че продуктът има високо съдържание на протеини и е богат на минерали, като калций, желязо и цинк.

Около два милиарда души по света ядат насекоми, като част от  менюто  и диетата си.

“От ларвите на мравки до бръмбари – изядени от племена в Африка и Австралия като част от техните хранителни навици – до популярните, хрупкави пържени скакалци и бръмбари, на които се радват в Тайланд, се смята, че храненето с насекоми се практикува редовно от минимум 2 милиарда хората по света “, съгласно доклада на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.
В доклада се казва, че много хора ядат насекоми, защото ги смятат за доста здравословна и хранителна алтернатива на обикновените източници на протеини, като пилешко, говеждо, свинско и риба.

Индийски изследователи впоследствие проведоха проучване и установиха, че млякото за хлебарка  съдържа над три пъти по-голяма енергия от еквивалентната маса на краве мляко.

Млякото скоро ще може да се купува в супермаркетите, за учудване на учените, които  не очакваха скоро да намерят продукта на пазара.

Освен това, млякото имаше проблеми  и с наименованието си.

1 КОМЕНТАР

  1. Едно малко допълнение, тъй като не е упоменато в статията. Насекомите, които използва компанията са ларви на hermetia illucens, черна муха войник.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук