Мини кланици или една мега кланица

2

През последните месеци НОКА, излезе с много проекти и предложения за възкръсване на нашето овцевъдство. В чест на истината, през последните три месеца, се направи много. Симеон Караколев е имал срещи поне в 10 овцевъдни района, на които са присъствали голям брой овцевъди.
Факт са вече и 20 организации на производители – овцевъди.
Факт е също програмата на НОКА, която след като се обсъди на предстоящия форум на овцевъдите, ще започне да се изпълнява.
Факт е, и одобрението за поемането на част от разходите, за изграждането на мини мандри.
Вероятно има и още доста неща, които организацията е свършила, но ние не знаем. Предполагаме, че всяка стъпка, по всички тези факти, които изброихме, е анализирана, защото време за грешки няма. Ако някой си мисли, че в другите държави фермерите спят и чакат наготово, просто се лъже.
Румънските овцевъди също се обединяват. Те също отработват въпросите с мини кланиците и мандрите. Но през последните дни, ни изненадват с грандиозен проект с инвестирани шест милиона евро, за изграждането на космическа станция – както те я наричат галено, за клане на овце.

Капацитета е  от 50 тона дневно, и заклани животни над 1000 бр. Проекта се реализира от кооперацията “Моята страна”. Тя е подписала партньорски договор с трите федерации и 10 сдружения на овчари от Румъния, които включват около 95% от производството на румънско овче месо.  Кооператива е координатор на проекта към програмата “Choose Oaia!”. В който е заложен целия процес на месодобива – от клане, тренажиране, опаковане и доставка до хипермаркетите.

“Клането не е проблем, но при тренажирането се усложняват процесите. Вместо да колим 2000 животни, когато тренажираме, трябва да колим по 200 и след обработката трябва да дезинфекцираме всичко и отначало. 

Този съвместен проект с овчарите, няма начин да няма успех. В Румъния имам само две такива големи кланици, но те работят само за износ. Според нас, кланиците контролират пазара, а фермерите не могат да реализират печалба, поради изкуствени ценови колебания – казва човек от ръководството.

 Въпреки недоверието на нашите фермери, в такива сдружения, начинанието е интересно и може да се обсъди. Да не се наложи след години да почваме отначало, а сега да вкараме фермерите в поредния трилър.
За Овцевъд & Козевъд – Костел Чита, Букурещ

2 КОМЕНТАРИ

    • Докато са джамбазите, а и вече геноцида в животновъдството си свърши работата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук