След кравите идва ред и на козите

Холандците решиха проблема с кравите, стигнаха рекордни постижения по отношение на млеконадоя и генетиката. И изведнъж започнаха да отглеждат кози. И то много кози. Общият брой отглеждани кози през 2018 г е над 580 000. За сравнение у нас се отглеждат до 300 000 бр.кози.

Фермите отглеждащи млечни кози поддържат все по-голям брой животни на хектар. Броят на млекодайните кози е бил средно 181 животни на хектар обработваема земя тази година, докато през 2000 г. техният брой е  87 кози.

“Това е интересна информация, казва Джос Толбоум, председател на Дирекцията за управление на козите. – Трябва да сме загрижени за това. Ние ставаме по-интензивни в отглеждането на кози. Това е забележително развитие. Трябва да обсъдим това с козевъдите. Трябва да започнем да мислим дали това развитие може да се обърне срещу нас. Това, че броят на млекодайните кози е нараснал, не е новина. С този брой млекодайни кози, отговаряме на нарастващото потребление на млечни продукти от кози. Това е въпрос на търсене и предлагане “

Общият брой на фермите за млечни кози нараства от 403 през 2017 г. на 412 през 2018 г. Потреблението на млечни продукти от кози годишно се увеличава с 5 до 10%. Не по-малко от две трети от холандците вече са почитатели на млечни кози продукти.

13 КОМЕНТАРИ

  1. Най-големите алхимици в животновъдството и земеделието.покрай тия дебили рекордьори отровиха и нашата земя, за това си произвеждам сам, а не защото много харесва да се ровя в земята и в говната.

  2. Че какво чудно – “плана” да се изтрепят българските малки добичета сработи, “мисия” изпълнена, “мерси”. А сега да обереме и печалбичката а?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук