Проф.Иван Станков – “Пътят от Странджа до Витоша”

0

Наред с дейността ми като изпълнителен директор на НАРМОБ, аз заемам и същата длъжност и в НОКА. Това е браншовата организация, която има за цел да обедини всички сдружение в овцевъдството и козевъдството и да осигурява представителство и синдикална защита на целия бранш.
За пореден път ще кажа, че за съжаление почти половината от развъдните организации, по абсолютно неприемвливи за мен причини, не членуват в НОКА. Обясненията на някои от председателите е, че няма смисъл от подобна организация, и това го казват хора с научни степени и звания.
Не знам дали си дават сметка, че при решаването на някои от жизнено важните проблеми, които касаят целият бранш, както при разработването и обсъждането на нормативни документи, не могат всички да вземат участие, а ще се включат един или двама, които да защитят интересите на всички останали.
Нима не виждат добрият пример на зърнопроизводителите, които след като направиха единен съюз, станаха най-мощното и авторитетно направление в аграрния сектор на България.
Явно липсва здравият разум и както в повечето случай, в дългогодишната ни история призивът “Съединението прави силата”, остава като добро пожелание.
През т.н. “тоталитарен период”, бяхме разделени на “наши” и “чужди” и почти всички недоволствувахме от това. Сега сме разделени не на два, а на много повече лагера и сме на нивото на хайдушкото движение, като всеки войвода оглавява малка чета и хвърля барута на вятъра. това се пренася от многобройните политически партии, както и от най-висшите, управляващи страната органи до най-малкото звено.
Когато бях служебен министър и на едно от посещенията в Брюксел, когато съм се опитвал да защитя интересите на овощарите, зеленчукопроизводителите и животновъдите, основната критична бележка, и съответна препоръка, беше сдружаване на производителите, което много трудно се осъществява у нас.

Откъс от книгата на проф. Иван Станков
“Пътят от Странджа до Витоша”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук