Още от конференцията на козевъдите в Москва

1

На конференцията на козевъдите в Москва организиран от Де Лавал, фермера от Узбекистан – Фахридин Исмаилов, отговоряики на въпроси  започна така: Преди 20 години, когато започнах моя бизнес с животновъдството, със завист гледах какво се случва в Русия и Беларус. Но това е вече минало, ние постигнахме също много.

Исмаилов:. Аз съм среден фермер за Узбекистан. Имам 1000 млекодайни говеда, имам кози, заради които дойдох на конференцията на DeLaval. В момента изграждам мини-завод, защото имам собствено мляко и доя по 1,5 тона козе мляко всеки ден. Засега правим  кисело мляко и сирене. Около 20 вида млечни продукти, планираме да произведем от краве и козе мляко. Произвеждаме  около 24 тона краве мляко и плюс 1,5 тона козе мляко всеки ден. Сега предавам това мляко на Нестле.  В техния завод те произвеждат 12 вида различни млечни продукти, също масло и шоколад. Така че, млечната промишленост се развива нормално у нас, но разбира се, засега няма достатъчно мляко.

Наскоро бях в Германия в няколко фабрики, разгледах опита на моите колеги. Искам активно да развивам моя марка, и за био-кисело мляко в тази насока. Днес чухме за опита на колегите, които продават млякото си на два пъти по-висока цена поради еко и био-насоченост.

На въпроса за финансирането и парите,  Исмаилов каза: Първо, парите трябва да бъдат спечелени по честен начин, в противен случай наказанието ще дойде от Бога. Виждам тези, които правят пари без съвест. Бог винаги ги наказва. Сега, животновъдите сме добре подкрепяни във всичко. Имам близо 3000 хектара земя. Купуваме техниката на дългосрочен лизинг при 7%, което е много изгодно. Освен това ние сме освободени от всички данъци. Те ни дават земя в продължение на 5 години без никакви данъци. Друг вид подкрепа е освобождаването от данъци и мита при внасянето на нови технологии, животни и др.. Въвеждането на субсидии, по мое мнение, все още се разглежда, но вероятно и това ще стане.

Източник: Де Лавал

Узбекистан:
Република Узбекистан е разположен на територията от  447 700 км². Това е не само най-голямата страна в Централна Азия, но и единствената, която граничи с останалите пет – Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Афганистан и Туркменистан. Столица е Ташкент, където живеят повече от 2 млн. жители, а в страната живеят над 32 млн. души.  Официалният език на държавата е узбекски, но се използва и руски. Климатът в страната е континентален, като температурите през лятото могат да достигнат до 45 градуса, а през зимата до -20. Узбекистан е с преобладаващо младо население, около 34% от жителите са под 14 год. В голямата си част узбекистанците са мюсюлмани – 86%. Интересен факт е, че в района на Ферганската долина живеят и няколко хиляди българи, които в по-голямата си част са насилствено преселени след Втората световна война от Крим и Бесарабия.
Узбекистан е вторият в света износител на памук. Основните запаси от полезни изкопаеми на територията на страната са от природен газ и злато.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук