Внимание. Животните предават болести

Зоонозите са група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно. Хората, които отглеждат животни, или имат често контакти с тях,  са изложени на бактерии, протозои/ едноклетъчни организми/, гъбички, вируси и паразити, които причиняват зоонози по много начини. Поради това всеки, който отглежда  животни, трябва да знае за зоонозите и за предпазните мерки, които трябва да предприеме, за да сведе до минимум риска от инфекция.

Земеделските стопани – животновъдите, работниците в кланиците, стригачите, доячите и ветеринарите, са изложени на по-висок риск от заразяване със зоонотична болест. Членовете на широката общност, също са изложени на риск от тези зоонози, които могат да се предават от домашни любимци. Понякога инфекцията може да възникне и чрез непряк контакт с други животни, като например листериозата при пиене на непастьоризирано мляко или лептоспироза от контакт с инфектирана урина, която е замърсила потоци или почва. Някои хора са по-податливи на заразяване със зоонотична болест, поради имунния им статус, например тези, които са на имуносупресивно лечение, бременни жени, алкохолици и диабетици.

За щастие появата на зоонотична болест не е честа и контактът с агенти на зоонозните заболявания, може да се предотврати, като се вземат  предпазни мерки, включително:

  • поддържане на добра лична хигиена;
  • осигуряване на бързо и ефективно лечение на първа помощ.
  • използване на лични предпазни средства, напр. работно облекло, ръкавици, ботуши, очила, престилки;
  • почистване и дезинфекция на работни помещения и оборудване;
  • ваксиниране на домашни любимци и добитък;
  • изолиране и лечение на болни животни.

Болести, причинени от бактерии

Ухапване от животни. Бактериалната инфекция от ухапване от животни, особено от котки и кучета, е често срещана зооноза. Устата на кучето и котката съдържа огромен брой опасни видове бактерии, включително Pasteurella multocida. Проникващото ухапване довежда тези бактерии дълбоко в кожата и подлежащите тъкани. Причинената инфекция,  води до болка, възпаление и подуване. Всички ухапвания трябва да се третират като сериозни, а ако кожата е разкъсана и има кръвотечение от раната , ухапаното лице се препоръчва да бъде прегледано от лекар.

 Aнтракса е остра бактериална болест причинена от Bacillus anthracisтова и е сериозна зоонозна болест. Почти всички случаи на човешки антракс, могат да бъдат пряко свързани с контакта с инфектирани животни, особено говеда, или косвено чрез контакт със силно замърсена почва. Най-изложени на риск са хората, работещи с трупове, особено с животните, които са умрели внезапно, както и  замърсена вълна или кожи. Човешкият антракс, придобит по този начин, е ограничен до кожата в 95% от случаите.

 Бруцелозата по говедата е сериозно зоонотично заболяване, причинено от Brucella abortus, изкоренена в много страни, чрез кампанията за борба с бруцелозата и туберкулозата (BTEC). Бруцелозата при хора също може да бъде причинена от друг вид Brucelloa suis, който се предава от свине, често диви свине, и причинява тежка “грипоподобна” болест.

Cat Scratch Fever/треска/ е клиничен синдром, който се среща при хората и е познат от преди почти сто години, но етиологичният агент Bartonella henslae е идентифициран едва през 1992 г. Няколко други Bartonella sp. също са замесени в същите или подобни синдроми на заболяване. Заболяването е резултат от ухапване от котка  и предаване на бактериите. Папулите първоначално се образуват около мястото на инфекцията. Болестта прогресира с трудно  зарастването на раните, до подуване на регионалните лимфни възли и абсцесиране. Тези хора, които са в близък контакт с голям брой котки, като например ветеринарни лекари, са най-застрашени.

Ешерихия коли  – Е coli O157 е бактерия, която е част от нормалната чревна флора на говеда, овце, кози, домашни любимци и диви птици. Тези животни я носят, без да им причиняват болест, но когато хората са заразени с токсините, които бактериите произвеждат, могат да причинят сериозно заболяване. Това може да варира от диария до бъбречна недостатъчност, а има докладвани фатални случаи. Практиката на лична хигиена, особено след контакт с животински изпражнения е много важна, тъй като много малко бактерии са необходими за инфектиране на човек.

Лептоспироза – това  е друго бактериално заболяване, разпространявано чрез вдишване на организми в аерозолизирани капки урина или чрез директно достигане до  организма на урината на заразените животни. Лицата, изложени на най-висок риск за това заболяване, включва млекопроизводители, работници в свиневъъдството и превозвачи на животни. Но и всяко лице, което борави с добитък или местна дива природа, е изложено на риск. Ефективна ваксина е налична за млечните крави и трябва да се прилага на всички доячи, за да се защитят работниците от заразяване.

Листериоза  – Listeria monocytogenes най-често се свързва с клинично заболяване при преживни животни, включително енцефалит, аборт, септицемия и мастит. Предава се чрез поглъщане на замърсени фуражи, често на силаж. Може да се предава и през лигавицата на горните дихателни пътища, конюнктивата и раните. Листериозата при хората е предимно болест, причинена от храна, която се свързва с меки сирена, зеленчуци, меса и мляко. Listeria monocytogenes е студено толерантно и може да оцелее в продължителни периоди на съхранение в студена верига. Клиничното заболяване при хората може да бъде леко и “подобно на грип” или по-тежко причиняващо аборт, менингоенцефалит и смърт.

Ку-треска – заболяване, причинено от организъм на име Coxiella burnetii, Клиничните признаци на това заболяване при хората варират от незначими признаци до силен грипоподобен синдром, който може да продължи месеци. Той се разпространява чрез вдишване на организма от плацентарните течности и урина от овце, кози, едър рогат добитък. Засегнатите животни изглеждат нормални. Лицата, изложени на най-голям риск от заразяване с тази болест, са работници в кланиците (особено тези, занимаващи се с фетуси), ветеринарни лекари, носачи и селскостопански работници. Ефективна ваксина е налична за хора в риск, но не може да се прилага без първо тестване за предишна експозиция.

 Салмонелоза (гастроентерит)  – това са бактерии, които живеят в чревния тракт на  животни от много видове, включително добитък, птици и влечуги.  Бактериите се изхвърлят с изпражненията на тези животни, особено по време на периоди на стрес. Други животни и хора могат да поглъщат бактериите от салмонела чрез директен или индиректен контакт с фекален материал, а инфекцията води до гастроентерит.

Туберкулоза  – по говедата е много сериозна зооноза и независимо от голямата борба с нея все още съществува. Отново на първо място е личната хигиена, а има и ваксина против заболяването.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Каква е ваксината против ТУБЕРКУЛОЗА И от къде може да се закупи

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук