Тема на деня-криминалното „отглеждане на животни”

9

През последните дни, всички се нахвърлихме срещу изпълнителния директор на БАБХ – д-р Дамян Илиев. Всичкото се случи, след едно изказване за криминализиране отглеждането на животни.
Днес и политиците се писаха ветеринари и те взеха да раздават правосъдие. Ако трябва да се търсят кусури на БАБХ, те са в съвсем друга посока.
Изказването – може би неразбрано от много, в днешният ден си е съвсем актуално. Страната е в „обръч”, около който са се настанили Грипа по птиците, Чумата по свинете, Чумата по овцете, Скрейпи, Дерматита по говедата, Антракс, Бруцелоза и още поне десет заболявания. Никой обаче не спомена за смъртния случай от антракс, преди няколко години, за заразените хора от Брецелоза, дори има и един ветеринарен лекар, който цял живот ще носи това заболяване.
Трябва да има контрол, нямам как.

Днес сутринта (7.011.2018 г) по телевизията една отрудена селска женичка пак говореше, че искали да унищожат малките. Доколкото знаем, от пресата, при птиците най-потърпевши до момента са големите производители. Милиони се унищожиха, едва ли в домовете се отглеждат толкова птици.
При свинете, комплексите дават огромни пари за дезинфекции, дератизации и профилактики.
Друг политик, също ни разказваше как си е хапвал екологични животински продукти. Откъде той знае, че са екологични, също е много интересно.
Агенцията излиза с послание, че трябва да се води борба с нерагламентираните животновъдни обекти, от които излиза продукция на пазара, без контрол. Продукция, за която в държавата не влизат никакви данъци. Нали всички искаме да получаваме по-големи заплати и по-големи пенсии. Как ще стане това, никой не знае.

Щом от БАБХ повдигат този въпрос, там се знае, че има такива обекти, в които се отглеждат животни и намира скрит път до пазара. Всъщност, този  скрит път, важи и за коректните животновъдни обекти.
Агенцията е наясно, че не може да се справи с това и търси помощ от Държавата. Става дума за нови правила и ефикасен контрол.
Правилата, които непрекъснато се увеличават по отношение отглеждането на животни, в името да се предпазим от болести, е нормално.

Не е нормално обаче да се изпълняват разпоредби, при които липсват условия.
Къде да отидат умрелите животни – казва се в екарисажа. Как мислите, там всичко наред ли е.
На много места няма кланици за говеда. Къде да отиде млякото от овцете от областите в зоната. Пак няма решение.
Къде да се заколят излезлите от разплод овце и големите шилета от зоната, и за това няма решение.
Навременна ваксинация на животните – и затова няма решение.

Разрешаване на по-големи права на практикуващите лекари. Ами вместо да ги „скъсаме” от работа, дори и един пътен лист не могат да напишат. Ветеринарната гилдия е разделена, не работи като отбор. По време на чумата по овцете в Ямболско, един ветеринарен експерт направи изказване, че не бил потърсен за съвет и помощ за справяне със заболяването. Защо този човек, дал клетва, доброволно не отиде да окаже помощ на експертите от БАБХ.

Въпросът за лабораториите е много дискутиран. Но факт е, че повечето от тях са съоръжени с модерна апаратура и са минали през лицензите. Може би и по този въпрос трябва да се направи нещо. Не може жената от селото, категорично да осъжда,че нашите лаборатории не работят добре. Откъде знае тя това. Всъщност влизала ли е някога в лаборатория.

За това криминално отглеждане на животни, както вече казахме – въпросът се повдига от контролния орган и вероятно го има. Може  да се окаже, че” нерегламентираните търговци  на животни” са повече от тези т.н криминални обекти.
За предотвратяване и ликвидиране на заболяванията, които и занапред ще ги има, трябва обществото и най-вече фермерите, да не бъдат безучастни.

Преди три години, когато Дерматита влезе в Гърция и още нямаше ваксина. Собственика на една голяма ферма около Ксанти, успя да си достави такава /разбира се с разрешение на ветеринарите/, но купи и ваксина за всички по-малки ферми от района в радиус от 30 км. Сега в този район, няма нито едно огнище.
Това е пътя.
В противен случай, след трите области, ще последва затварянето на още три, след това на други три,  и така ще фалират и малки и големи.

Отстраняването на един държавен служител, е най-лесната работа, особено, ако той засегне интересите на някого. Сега се вдига голям шум за тази оставка. Искането ú е вероятно политическа и комерсиална. В този момент вместо да влизаме в трилъри, всички трябва да помогнат на Агенцията да се справи със ситуацията, за да не дойде време да се извади ножа, и в крайна сметка пък няма да има животни.


Публикуваме и писмото на БАБХ относно създалата се ситуация.

Предложението на БАБХ за криминализиране отглеждането на животни не се отнася за стопаните, отглеждащи животни в задни дворове за лична консумация 

По повод предложението на БАБХ за криминализиране отглеждането на животни, което беше направено вчера, 5 ноември, след срещата с представители на птицевъдния сектор, и некоректното му интерпретиране и комуникиране в публичното пространство, БАБХ уточнява, че евентуалната промяна ще засегне всички, които отглеждат и развъждат животни в разрез със законодателството и ги реализират на пазара и/или получават субсидии за това. Предложението не се отнася за стопаните, отглеждащи животни в задните си дворове, които ги използват за лична консумация, но не получават пари за това.

Последните години се засили практиката за безконтролно развъждане и търговия с животни и продукция от тях, което се отрази и на епизоотична обстановка.

Предложението цели създаване на нормална атмосфера за бизнес на изрядните животновъди, без значение на големината на стопанствата им, както и предпазване на населението от закупуване на опасни храни.

Михаил Михайлов

9 КОМЕНТАРИ

  1. За всичко трябва да се мисли предварително. Мандри, Кланици, Екарисажи, Доктори, Търговци, Джамбази – все неща, които зависят от агенцията! Кой не си е свършил работата и кой не чува, когато му говорят браншове, съюзи, асоциации? Защо я докарахме до там, че да не може да си продадеш телето на кланицата, а трябва да изминеш една седмица бюрократични процедури? Има държави в които животни до кланиците се движат без пътни листи, стига да са маркирани! Какъв е смисъла и кои са гаранциите, че този, който ти разрешава продажбата в София е по-компетентно запознат с твоите животни от лекуващия ги лекар? Гаранциите по хранителната верига са отразени в системата на БАБХ, но някой трябва да си направи труда да ги извлече от там. В същото време джамбитата колят ли колят и с един пътен лист се продават крави с по 16-20 бута.

  2. Накрая да прочета нещо смислено, а не папагалско “Уууууу!”. Два сезона бяха нужни на пишещите, за да се намери някой и да напише нещо смислено по този проблем.

  3. Жената от сутрешното интервю може и да не е влизала в лаборатория. Вие лично видяхте ли овца с изразена симптоматика на Чдпж? БАБХ нямат никакъв авторитет и никой не им вярва, за което сами са си виновни! Илиев е най-ненавиждания ветеринарен лекар! Затова да си ходи, докъто все още може да се спаси животновъдството. И да, аз също имам големи съмнения относно лабораторията, изготвяща резултатите за Странджа

  4. И това ли е начина, който са измислили наглеците от БАБХ, може би и с чужда помощ. Хайде моля ви се, не подценявайте толкова народа-за овце ни взехте. Едно време как се гледаха животни навсякъде в село, че и в градовете и си имаше контрол ветеринари и кланници и прочее. Но и нямаше НЕЩО-цялата тази бумащина, бюрократщина и наглост. Процедурите бяха прости и лесни-в това се крие разковничето. Толкова ли е трудно стопаните да обявяват, че отглеждат животни в задния си двор и ветеринарят съответно да извършва проверка за болести, както и задължителната ваксинация. Защо трябва да се криминализира-ПЪЛНИ АБСУРДИ. Защото на някои това им е изгодно. И каква е разликата дали в задния си двор отглеждаш 10 животни за лична консумация или 50, от които и продаваш. Вероятността да се разболеят е една и съща. Следователно новият закон не е направен, за да има контрол, а за да обслужи поредния лобистки интерес. Моля БАБХ да спре с глупавите си обосновки по темата, тъй като смислени такива липсват и започват да вбесяват хората

  5. Защото във всички институции се назначават хора без опит, ама са наши хора. Затова няма стратегия и организация.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук