От козата до сиренето – лесно е

В Русия, ембаргото даде шанс, не само на индустриалните козеферми, а предимно на малки частни фабрики за сирене. Върхушката в Русия обича да замезва с кози френски сирена. Но след, като паднаха бариерите, трудно се намира такова сирене. Нуждата обаче на какво ли не учи. Тогава предприемчиви руснаци внесоха френски кози в Русия и започнаха да произвеждат сирене по френски рецепти.
Козето мляко е по-питателно и полезно, смята се, че то е особено полезно за децата.
Днес  Китай активно инвестира в изграждането на козеферми, включително извън страната, и в преработката на козе мляко, за сухи млечни храни за децата.

По време на конференцията, руските фермери направиха изводи, че продуктите от козевъдството имат своя собствена ниша в страната, и тя трябва да бъдат разработени.

Мария Ковал, собственик на “Частни мандри Мери Ковал”  и  собственикът на ферма за кози и частни мандри Beau Rêve споделиха своя опит в бранша..

Фабриката за сирене “Мария Ковал” се намира в  Переславски район и обработва 360 тона мляко годишно. Производство – 25 тона естествено сирене годишно. Cheese Factory произвежда 5 вида сирене от козе мляко, но този продукт постоянно изпитва недостиг на висококачествени суровини. Останалата част от обхвата – повече от 20 вида краве мляко. Освен това фабриката за сирене има свое собствено стадо – 100 овце, 50 кози, 40 свине. Свинете и овцете са консуматорите на суроватка от млекопреработване.

– Много хора знаят колко трудно е да се грижиш за козите, колко трудно е да се намерят висококачествени суровини. Другото предизвикателство са продажбите. Всеки производител е длъжен да повдига този въпрос редовно – от момента на организацията на производството и през цялата дейност.
Нашият опит показва, че активното дегустиране помага много. Принципът от уста на уста, добавя голям брой клиенти, включително в началото на производството,
– каза Мария Ковал. – Разбира се, социалните мрежи осигуряват достатъчно възможности за намиране на вашата аудитория.

Въпреки това днес фермата “Алпийски кози” е част от Агротуристическия комплекс “Диви катерици” на Чеховски район на Московския регион. Самият комплекс се състои от две части – парк (парк за приключения и лабиринт, всеки на площ от около два хектара) и ферма.

“За мен козевъдството се крепи на четири “точки “- това е генетиката, животните, на които се основава всичко, оборудването и човешките ресурси“, каза Алена Димченко. – За да работите във фермата имате нужда от сплотено семейство, по мое мнение. Човешкият фактор решава много

Според Владимир Борев фабриката за козяци и сирене има три важни “не”  – “не” на заеми, “не” на инвестиции и “не”на  субсидии.-

Това е основният принцип на нашето развитие. Ние искаме да запазим нашето достойнство и собствена самодостатъчност. Ние не искаме да се развиваме по метода на експлозията и да получаваме огромни заеми – отбелязва Борев.

Фермерът каза, че в завода си за сирене са разработили сирена по името на селото, в което се намира  – Масловка. Днес то е много популярно и ефективен начин за популяризиране, използвайки атрибути на регионален и занаятчийски характер.

– Представяме сиренето не само като продукт, а като културален феномен. Да, това се основава на вековни френски традиции, но тези традиции трябва да бъдат споделени – каза Владимир Борев.

5 КОМЕНТАРИ

  1. То за това за саански и алпийски се чака по година-две. Редят се на опашка за генетика.

  2. Много поучителна публикация,с няколко важни акцента:сплотено семейство,не на заеми,субсидии и чужди инвестиции.

  3. Руснаците не са за мислене . Те имат и средства и държавна политика . Единствено нямат Ганьовски манталитет , който у нас изобилства . Та именно този ни манталитет е на път да откаже хората от купуване на кози продукти .

  4. Пак ги изолираха от световния пазар. Дано не направят грешката и те да се капсулират. Всяка криза е и шанс. Дано съумеят да се възползват.

  5. Браво на руснаците – бързо реагират, а ние докато се начудим отиде коня в реката

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук