Копита и рога: Ние коментираме вашите коментари

0

Отдавна не сме писали в тази рубрика.
Нашите читатели сякаш са „уморени” и обезверени в бляскавото бъдеще, прочитайки някои от нашите статии. При такива случай следва примирение, прибиране „ножа”  и оставяне течението да ни носи нанякъде. За съжаление пътя на водата е винаги надолу.
С други думи рогата са „тъпи”. Но верните на убежденията си и позицията си, не се примиряват да ни ги поднасят.
Първият „рог”, който ще разгледаме, ни е изпратен от зооинженер Бойко Стоянов, относно статията:

“Днес е деня “Хикс” за селекцията”

Бойко Стоянов: Не си мислете, че не четем излишни страници. Регламента освен, че има състоятелност, така и е пълен с глупости. Позволявам да цитирате мнението ми, че ЧИНОВНИЧЕСКИ РЕГЛАМЕНТ (ЗАКОН) НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ЗАКОНИТЕ НА ЗООИНЖЕНЕРСТВОТО. Всичката тази бълвоч, която обслужва единствено и само “ЗАПАДНЯЦИТЕ” беше структуроопределящ гръбнак на селекцията изобщо.
Прилагането на тъпи чиновнически хартии и други тоалетни принадлежности изобщо не помага на селекционното развитие.

Овцевъд & Козевъд: зооинженер Стоянов, винаги сме го харесвали за неговия „остър” език и макар, че говори с езика на „автохтонните” /това е шега разбира се/изказванията му и предложенията му са винаги в целта.
Г-н Стоянов, обсъждания материал го написахме под завесата на „казвам ти дъще, сещай се снахо”. Разбира се, че една част от заинтересованите са прочели тези 143 страници на регламента. Но ние можем да се обзаложим с теб, че голям процент от хората, които трябва да го прилагат, не само не са го чели, но не са и чували за този Регламент.
В повечето европейски държави, общността проведе лектории за пояснения за правилното прилагане на документа. По принцип си прав. Колкото повече четеш Регламента, толкова повече се объркваш. Ами доста чиновниците има и не само в Брюксел. Нали всеки трябва да си заработи „хляба”, нали трябва да сложи точка или ченгелче.
Целта на нашата статия е друга.
Съгласно Регламента още утре емисарите могат да тръгнат на проверка. Това е правилно. Нали дават пари. Вие така ли давате пари на вятъра. И какво правим тогава. Няма наредби, няма адаптация. Следва отново юруш на маслини те, прибързано изготвяне на документацията. Критики от Ваша страна – асоциациите, и в крайна сметка, виновният е фермера.
Втората ти реплика е, че този регламент обслужва западняците. Крайно време е да подобрим самочувствието си. Ние сме наравно със западняците. На една писта сме, рамо до рамо. Само не ни казвайте, че Европа само тях ги е посипала с пари. Пари имат, но те идват от другаде. От едни нормални икономически отношения, коректност,  донякъде между партньорите, спазване на Законите и др.
Колкото до Регламента си прав. Той си е направо за тях, защото ние нямаме нито производство на сперма, ембриони, бици, разплодни животни. Следващото е, защо и как тоалетните принадлежности пречат да си правите селекцията. Сам казваш, че в зооинженерството има закони.
Спазвайте ги.
Какво ви пречи Регламента. Отдавна сме  ти отправили покана към да публикуваш резултати от работата на асоциацията която оглавяваш. Представяне на най-добрите, пък и всички ферми. Омръзна ни нашите читатели да ни критикуват, че пишем за овцевъди зад граница.

Тази покана е отправена към всичките над 40 развъдни асоциации в страната. Отзоваха се само няколко.
Пожелаваме Ви успех в работата по Регламент 2012/2016


Овцевъд & Козевъд: Вторият коментар е относно статията:

„Евродепутати останаха изненадани от концентрацията на субсидии в България”

Васил Стойчев: И как ще бъде спряно раздробяването на стопанствата в страната през следващият период ?! Това, освен че ще бъде естествена реакция на по-големите фермери, ще доведе и до големия проблем с “прозрачността” в земеделието, с който се борят от години колегите аграрикономисти в други държави. Като не знаем кой към “Кои” принадлежи, как ще разберем какво се случва. След няколко години просто няма да бъде възможен анализ само на базата на данните от системата на СЗСИ на МЗХГ. Предстоят ни интересни времена…

Овцевъд & Козевъд::оставяме коментарите и изводите за Вас

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук