Овцевъдите в обсада

1

Овцевъдите попаднаха в „обсада”. От юг и запад – Син език, у нас отминаваща чума по овцете, от север Скрейпи и единствения изход е Черно море на Изток.

Нещата по ветеринарната обстановка у нас и около нас са изключително сериозни, и вече няколко пъти пишем за повишена гражданска отговорност, към заболяванията по животните. И не само това. Спазването и изпълнението на всички изисквания по идентификация на животните, и тяхното предвижване.

Последните новини от Румъния по отношение заболяването Скрейпи, което си съществуваше в тази държава, не са добри. Само в един окръг, преди няколко дни,  са  открити пет места, където животните трябва да бъдат заклани след направените анализи, които  показват, че те са заразени.
Овцевъд & Козевъд


В окръг Сибиу, е ликвидирано стадо от над 90 глави и предстой ликвидирането на друго със 180 животни.
Овцевъдите споделят:
– “Никога не съм имал това заболяване в стадото, 30 години, откакто отглеждам овце и сега рискувам, да остана без тях. Да останеш без нищо, като пищов на поляната, не е толкова лесно, но нямам избор … Имах коч със симптоми на парализа, нервност, падане, дори се шегуваме с него. Мислех, че няма калций, отидох в лабораторията и пробите  излязох положителни. Поради Скрейпи,  няколко стотин животни от две стада, очакват присъдата на ветеринарите. Собствениците са отчаяни“.

Най-засегнати са овцефермите в окръг Сибиу. Там са открити пет огнища на заболяването. Румънците май, пак ни изпреварват и в една ферма са използвали откриването на болестта, чрез анализ на генотипа. Установено е, че общо 89 овце имат гени по-малко устойчиви или генетично-податливи и 99 овце са с “устойчиви гени”. Ветеринарите са казали, че ще бъдат убити само 89-те  животни, които могат да имат заболяване, останалите може да останат във фермата, но само под надзора на ветеринарните лекари. Други ферми, също чакат резултатите от генетичния анализ. И там ще бъдат убити, само неустойчивите на заболяването овце.

Болестта Скрейпи не се лекува, казват експерти, и в крайна сметка причинява смъртта на болните овце. За да се спре разпространението, ветеринарните лекари препоръчват смърт за болните животни. Съществува и опция, която овчарите отказват, в този случай, овцете са под наблюдение в продължение на три години, през които не могат да се продават животни. Овчарите, които трябва да заколят овцете си, получават от кланиците между 1.50-2 лева за кг/месо. Освен това, ще има и компенсация от 125 лева за ликвидирана овца.

“Забранено е да се яде, овче месо от животни болни от Скрейпи, в литературата се казва, че болестта не се предава на хората. Месото на закланите животни не се продава в магазинната мрежа. Според закона овчарите са длъжни незабавно да уведомят ветеринарния лекар, когато забележат, че овцете имат симптоми на заболяването .Тези, които не правят това, рискуват глоби.

За Овцевъд & Козевъд
Костел Чита – Букурещ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук