Приходи от 1500 евро от овца на година

14

Когато се говори за Белгия, обикновено веднага я свързваме като място, където се намира централата на ЕО. Страната е три пъти по малка от България, но населението е два пъти повече. В страната официално се говори на два езика и най-високата точка е едно флакче намиращо се на 694 m надморска височина. Другата „слава” на Белгия е шоколада и „родените” там приказки за – Тинтин и Смърфовете.
Но малко се знае за печелившето овцевъдство, което се развива в тази страна. Ние, които се хвалим, колко велики сме били в овцевъдството, румънците, които в момента са на първите места по броя на овцете, май ще трябва да се учим от тях.

Група румънски овцевъди са посетили няколко белгийски овцеферми и разказват следното.
– Посетихме овцеферма, в която се отглеждат 250 бр овце. Няма шефове, няма отговорници. Овцете се гледат от семейството, а някои път идва един от бащите да помага за няколко часа. Породата на овцете е местна – Leitiere Belge, създадена за мляко и месо. Не е проблем дневната млечност да е 2-3 литра, а за лактация да се получат 400-500 л от овца. Според белгийския овцевъд /докъде стигнахме, белгийците да ни учат на овцевъдство/ няма непечеливша или по малко изгодна порода, всичко зависи от нас, как да управляваме фермата, как да намерим нишата в пазара. Разбира се, да има и добра финансова рамка. В Белгия един хектар земя струва 26 000 евро. И това няма как да стане без кредити. Почти всички фермери имат такива. Но ни разказаха, че спят спокойно, въпреки, че всеки месец трябва да внасят по 5000 евро. През по-голямата част от деня овцете стоят в обора. Излизат за кратко на едно пасище от 30-40 декара. В обора има обаче, перфектно създадена вентилация и белгиеца казва, че след монтирането и действието и продуктивността на овцете се е увеличила до 20%, а заболяванията са сведени до минимум.
Белгийският фермер има право да продава на пазара млечните продукти, произведени в неговата ферма, от хладилна витрина. Това обаче в Румъния е забранено.
Този белгийски овчар произвежда 12 вида сирене. Хората идват  на фермата да си купят от тези сирена и това ставаше в един шоу рум с дегустация.
Белгийският фермер се води от няколко правила. При него нищо не се случва случайно. Всичко става след консултации с експерти. Разходите по това се плащат от асоциацията в която членува овчаря, и разбира се в рамките на планиран бюджет.
В Белгия можеш да правиш сирене, но след като си изкарал „училище”, както казва белгиеца. Още по-добре е и в твоята ферма да си правиш такова. Никой не може да те спре да правиш сирене, стига да имаш подходящо помещение.
Собственика на фермата се казва Питър. Получил е сертификат за 12 вида сирене.
Получава от овца само от преработеното мляко, по 1500 евро на година.
Агнетата ги продава на 25 кг и получава по 12 евро за живо тегло и 21.5 евро трупно.
От излезлите от разплод овце се произвеждат характерни деликатеси за този край-салами, шунки, „дядовци” и „баби” и всичко това по 30-35 евро.
Тук трябва да се добави труда за търсенето на пазари, времето отделено на сергията, приготвянето на продукта”.

Нормално е след това, румънските колеги да са си отишли от фермата с наведени глави. То същото е и у нас.

За Овцевъд & Козевъд от Букурещ –
Костел Чита

14 КОМЕНТАРИ

 1. Ми у нас няма да стане това за сега, защото вместо да протестират за субсидии, фермерите трябва да протестират срещу ,,Европейските” правила и гнет наложени от администрацията.
  Немислимо е у нас сорена да зреят под земята на дървени рафтове……не одговаря на изискванията:)))

  • Владимир Георгиев Те тези протести не са от някой дребничък животновъд с 50-100 бр животинки !!! Тези протести са ръководени от тъй наречените голямите със по 2000 бр и нагоре животни както и мандраджии ! Така че точно от тези идват нивите законопроекти в животновъдството !! Целта в България е само една да останат те и да диктуват парада !! Точно инпоради тази причина бяха избити и животните в Странджа .. А кои са голямите ?? Тива са хората перящи пари на политици бивши и настоящи !! Така че правилата не идват от ЕС а от вътре

  • Владимир Георгиев И със кое по точно преувеличавам ?? Със животновъдните ферми на Венци Върбанов Гриша Ганчев Емел Етем и мн други обвързани с политици и политически партий !! Наясно ли със каква бройка животни разполагат тези животновъди и за какви ферми със оборудване става на въпрос .

  • Наясно съм. И какъв е проблема останалите освен за субсидии да плачат и за еднакви условия за производство и реализация на млечни и месни продукти, със същите условия като на колегите им от Испания, Франция, Италия и тн.

  • Първо произведете продукт с еднакво качество. Пазар за бутикови неща има. Няма ги нещата ……и скоро няма да ги има.

  • Не…няма как да се разберем…Каквото и да произведеш,ако нямаш къде да го продадеш на подходяща цена,какво,ще си го ядеш сам ли????

 2. И що тъй? Там с 20 овце, семейство храниш. Тук с 200, гладен ходиш. Къде е причината? В овцете, в овчарите или в тъпанарите?

 3. Браво на Питър. Да заповяда в България да направи същата ферма и да произвежда 12 вида сирена. Успех

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук