Разказват френските козевъди

1

В Москва, по време на  IVта Международна конференция по козевъдство, минала под мотото “От козите до сиренето – това е лесно!” с голям интерес бяха изслушани гостите, фермери козевъди. Интересът към тези животновъди и това, което казват беше много голям, защото това са хор, които денонощно са при козите. Минали са през всички тунели и препятствия, за да са днес на конгреса. Освен това, всичко което казват, идва от практиката, а не от компютрите.

Тиери Шевен, френски козевъд, собственик на семейна ферма, наследствен животновъд, говори за традициите в земеделието и производството на козе сирене. Фермата “Шевен” започна работа с една коза преди 50 години.

– Бях много трудно дете и веднъж казах на родителите си – искам коза. В резултат на това сега имаме 2 000 животни. Работим традиционно, земеделската площ, която обработваме е около 250 хектара.
Днес антибиотици и противопаразитни лекарства не се използват във фермата, използват се рационални технологии за отглеждане, ние не премахваме рогата на животни.
Всички наши кози са родени в нашата ферма. Използваме изкуствено осеменяване, а пръчовете са само наши. Разчитаме на естествения подбор. Козите, избрани за производство на разплодни ярета, са възрастни животни (8-10 лактация). След 6 лактации, количеството мляко се намалява, но тези животни най-често се използват за производство на ярета.
– каза г-н Шевен.
Основната порода кози във фермата, е Алпийската коза. За 1500 кози се грижат няколко човека. Двама служители извършват доенето с висока степен на автоматизация. Млякото се преработва и се продава на други компании.
Днес ние сме многофункционално предприятие.
В допълнение към преработката на собственото си мляко купуваме част от млякото от други производители, както и сирената от други производители, които продаваме под нашата собствена марка.
– каза Тиери Шевен.
Сиренето се събира от 18 фермери, след което преминава процес на узряване в съоръжение, изградено от компанията. Сред партньорските ферми, има ферми с 30-50 кози и такива с 300-500 кози. Ние им помагаме, както с генетиката, така и с ветеринарните решения.
Първоначално  продуктите на Шевен се продават на ресторанти. Това бяха главните готвачи на френската гастрономия, които помогнаха на фермерите и даваха съвети за развитието на вкуса на продукта, което да постигнем.

Източник: DairyNews

1 КОМЕНТАР

  1. Много е интересно,как без да използват антибиотици и противопаразитни средства успяват да запазят животните до 8-10 лактации?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук